Onkelinx zwaait met garanties voor Open VLD en CD&V
Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx. Foto: Photo News

Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open VLD dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF’er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk op VRT-radio.

Het Brusselse FDF-programma voorziet een aantal punten die moeilijk liggen voor de Vlaamse coalitiepartners. Zo stelt de partij van Olivier Maingain de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging in het Brussels Parlement in vraag, net als onder meer de consensusregel in de Brusselse regering.

‘Dat zal niet in een regeerakkoord staan, dat zouden de Nederlandstaligen niet aanvaarden’, bevestigde Onkelinx. Ze zei van het FDF bovendien de garantie te hebben gekregen dat de partij ook de zesde staatshervorming niet op de helling zou zetten. ‘Ze hebben ons gezegd: wij zijn legalisten, we aanvaarden dat.’

Onkelinx roept dan ook op om ‘vreedzaam’ verder te werken. ‘Het gaat niet om veto’s, maar om moeilijkheden’, zo nuanceerde ze ook.

'De kiezers hebben gekozen'

Het FDF denkt evenmin dat alle bruggen al verbrand zijn. ‘Dit is een reactie van gisteren, we zullen nog een paar uren of dagen wachten’, zei Brussels kopstuk Bernard Clerfayt in De Ochtend op Radio 1.

‘Ik begrijp het probleem niet’, gaat de FDF’er voort. ‘Didier Gosuin (FDF) was minister met Guy Vanhengel (Open VLD), terwijl ik persoonlijk lid was van de regeringen-Leterme en Van Rompuy (CD&V).’

Voor Clerfayt is duidelijk dat CD&V en Open VLD liever een meerderheid willen met de MR. ‘Maar het is niet aan hen om te kiezen. De kiezers hebben gekozen en ze hebben aan het FDF een overwinning gegeven’, argumenteert hij. ‘De Franstalige meerderheid in Brussel heeft ook niets te zeggen over die aan Nederlandstalige kant.’

Contact met Open VLD en CD&V had Clerfayt nog niet, sinds de demarche van de Vlaamse partijen. Hoe dan ook heeft het volgens hem meer te maken met de federale onderhandelingen, dan met Brussel. Clerfayt liet tot slot weten zelf wil graag burgemeester te willen blijven van Schaarbeek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig