ANALYSE. De Franstalige as PS-CDH
Foto: belga
Het plotse nieuws van een PS/CDH-coalitie in Wallonië, aangevuld met het FDF in Brussel, torpedeert meteen de kansen van koninklijk informateur Bart De Wever om op federaal niveau een centrumrechts kabinet op de been te brengen.

Tijdens de persconferentie benadrukten PS-voorzitter Paul Magnette en zijn CDH-collega Benoit Lutgen dat de diverse formaties parallel verlopen en dat het ene niets met het andere te maken had. Maar de lichaamstaal van de politici gaven toch een andere indruk. De kans lijkt bijzonder klein dat de CDH de PS voor het federale niveau ter plaatse laat om vervolgens met de MR in zee te gaan. Meteen wordt het niet denkbeeldig dat de Franstalige liberalen van Charles Michel overal uit de boot vallen.

De Wever levert pas dinsdag zijn eindrapport af. Samen met CD&V kan hij met de PS en het CDH een federale regering vormen. Maar dan zou de N-VA niet alleen in een centrumlinks kabinet verzeilen, de partij zou bovendien een coalitie met de PS vormen. De N-VA sloot dat nooit bij voorbaat uit. Maar zonder garantie op een staatshervorming noch een aantal sociaaleconomisch speerpunten toch met de grootste vijand in zee gaan, lijkt geen recept voor succes.

Als de N-VA het federaal voor bekeken houdt, wordt het uitkijken naar de positie van CD&V. Die partij moet nu bepalen of ze met de N-VA een Vlaamse regering wil vormen wanneer deze partij federaal in de oppositie belandt. Meteen dreigt een gespannen relatie tussen de Vlaamse regering onder leiding van een N-VA'er en de federale regering, hoogst waarschijnlijk onder leiding van een CD&V'er.