Tobback heeft geen begrip voor njet CD&V en Open VLD
Bruno Tobback Foto: Photo News

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft geen begrip voor de weigering van CD&V en Open VLD om onderhandelingen over een Brusselse regering te starten met het FDF.

‘Tot mijn verbazing spelen Gwendolyn Rutten en Wouter Beke strategische spelletjes die samenhangen met de rechtse coalitie die ze elders willen’, hekelt Tobback. Hij werd vooraf niet op de hoogte gebracht, hoewel Open VLD, CD&V en SP.A al besloten hadden in Brussel samen in zee te gaan.

Enkele uren nadat bekend raakte dat PS, CDH en FDF samen een Franstalige meerderheid willen vormen in Brussel, gingen CD&V en Open VLD dwars liggen. Zij hebben ‘grote moeite’ met het FDF en gaan voorlopig dus niet mee aan tafel. Nochtans had Brussels Open VLD-kopstuk Guy Vanhengel even voordien een persconferentie aangekondigd met de zes toekomstige coalitiepartners.

'Volste vertrouwen in Pascal Smet'

‘Ik stel met verbazing vast dat Rutten en Beke hun eigen partijgenoten terugfluiten. Het is nu wel heel duidelijk dat zij federaal en Vlaams een rechtse regering willen maken’, oordeelt Tobback. ‘Ik heb het volste vertrouwen in mijn Brusselse mensen en in de eerste plaats in Pascal Smet.’

SP.A ziet geen graten in een regering met het FDF. ‘Voor mij is het een kwestie van inhoud en het belang van de Brusselaars’, aldus Tobback. Ook Brussels partijkopstuk Pascal Smet zit op die lijn. ‘Als het over het inhoudelijke stadsproject gaat, kan het gerust met het FDF. Communautaire zaken kunnen niet voor ons, maar dat is nu ook helemaal niet aan de orde’, reageert Smet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig