Open VLD en CD&V zien FDF niet zitten
Olivier Maingain (FDF) bij de aankondiging van CDH, PS enFDF dat ze coalitiegesprekken opstarten. Foto: Photo News

Open VLD en CD&V gaan niet in op de uitnodiging van de Brusselse Franstalige partijen om gesprekken op te starten over de vorming van een Brusselse regering. Dat zeggen de partijvoorzitters Gwendolyn Rutten en Wouter Beke, en de Brusselse formateur Guy Vanhengel (Open VLD) in een mededeling. Ze hebben ‘grote moeite’ met een regeringsdeelname van het FDF.

‘Open VLD en CD&V hebben van bij het begin van de contacten naar aanleiding van de Brusselse regeringsvorming laten verstaan dat ze grote moeite hebben met een regeringsdeelname door het FDF aan Franstalige kant. Die reserve blijft ook vandaag bestaan’, stellen ze.

De verklaring komt nadat de voorzitters van PS, CDH en FDF hadden bekendgemaakt dat ze coalitiegesprekken opstarten, PS en CDH voor Wallonië en de Franse gemeenschap, en PS, CDH en FDF voor Brussel. In Brussel was een derde partner nodig om aan meerderheid te komen binnen de Franse taalgroep in het Brussels parlement. FDF is de derde fractie in het Brussels parlement met 12 zetels.

Voordien had Guy Vanhengel van Open VLD nochtans te kennen gegeven dat er in Brussel een akkoord was tussen Open VLD, SP.A en CD&V voor de vorming van een meerderheid langs Nederlandstalige kant. Zo'n traditionele tripartite langs Nederlandstalige kant in Brussel zat er al een tijdje aan te komen, maar door de mededeling van de partijvoorzitters van Open VLD en CD&V moet dat scenario nog even wachten. De persconferentie die hij daarover aangekondigd had voor vrijdag, werd in ieder geval al weer afgeblazen.  

'Beperkt effect in de tijd'

FDF-voorzitter Olivier Maingain leek donderdagavond op Le Une (RTBF) niet erg onder de indruk van de bezwaren van Open VLD en CD&V. Dit zal volgens hem slechts 'een zeer beperkt effect in de tijd' hebben. 'Er bestaat geen blokkering zonder tijdslimiet', stelde Maingain die meende dat het ultimatum geen groot effect op lange termijn zal hebben. De FDF-voorzitter herinnerde ook aan het gebruik in het Brussels gewest dat de regering gevormd wordt door twee meerderheden. De Franstaligen houden zich daarbij niet bezig met de Nederlandstalige partners en omgekeerd.

PS-voorzitter Paul Magnette van zijn kan vond het geen goed idee om de coalitiebesprekingen te blokkeren. Hij riep op tot de terugkeer naar de sereniteit.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig