Groen betreurt Vlaamse coalitiegesprekken in Brussel
Foto: BELGA

Guy Vanhengel (Open VLD) bevestigde dat er langs Nederlandstalige kant een akkoord in de maak was tussen Open VLD, SP.A en CD&V om samen een meerderheid te leveren voor de vorming van een Brusselse regering. Groen is daar niet over te spreken. 'Ze lachen met de Brusselse kiezers.'

Donderdag berichtte De Morgen dat uittredend Brussels minister van Begroting Vanhengel (Open VLD) het initiatief nam aan Nederlandstalige zijde een coalitie te vormen in Brussel. In een persbericht bevestigde hij dat er een akkoord is tussen de drie partijen. 'Samen zullen zij een meerderheid leveren voor de vorming van een Brusselse regering.' Het was het plan om vrijdag meer uitleg te geven, maar de persconferentie die daarvoor gepland was, werd afgelast nadat duidelijk werd dat PS, CDH en FDF in Brussel een akkoord hadden - een scenario waar de top van Open VLD zich niet kan in vinden. .

Open VLD is met 5 zetels de grootste Vlaamse partij in het Brussels Parlement. SP.A telt 3 zetels, CD&V 2. Groen veroverde 3 zetels, maar zou dus niet mee gaan onderhandelen. De partij maakte de voorbije vijf jaar deel uit van de Brusselse regering. Ook de twee andere Vlaamse partijen N-VA (3 zetels) en Vlaams Belang (1) schuiven niet mee aan.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft laten verstaan dat hij niet kan lachen met de demarche van Open VLD, SP.A. en CD&V. Volgens Van Besien wordt de verkiezingsuitslag niet gerespecteerd. Eerder had Groen-lijsttrekker Bruno De Lille ook al opgeroepen tot een paars-groene coalitie.

'SP.A en Open VLD kiezen niet op basis van inhoud, maar spelen liever politieke stratego', betreurt de voorzitter. 'De traditionele partijen lachen met de Brusselse kiezer.'