Diaken uit Wevelgem verdacht van moord
Foto: Photo News
De 57-jarige diaken uit Wevelgem is aangehouden op verdenking van moord. Eerst werd ervan uitgegaan dat het om onwettige euthanasie ging. Maar de kwalificatie ‘moord’ kan erop wijzen dat er geen vraag om euthanasie was van de slachtoffers of hun familieleden.

De diaken zit sinds vorige week in de cel. De raadkamer verlengde maandag zijn aanhouding op verdenking van veelvoudige moord. Hoeveel slachtoffers de man gemaakt heeft, is niet duidelijk. 

Aanvankelijk werd uitgegaan van een vorm van 'onwettige euthanasie', maar de verdenking van moord kan erop wijzen dat noch de patiënten, noch hun familie om euthansie zou hebben gevraagd. De man bekentenissen afgelegd, maar over zijn motieven heeft het parket nog geen duidelijkheid.

'Mijn cliënt handelde uit medelijden met mensen in een uitzichtloze situatie', zegt Filip De Reuse, de raadsman van de verdachte.De Reuse geeft ook mee dat de man ook min of meer opgelucht reageert. 'Hij wordt overmand door emoties, maar beseft ook dat hij dit geheim niet langer alleen kon dragen. De feiten werden door derden naar buiten gebracht.'

Er is nu een college van psychiaters aangesteld om de geestestoestand van de man te onderzoeken.

30 jaar lang

Het West-Vlaamse parket zegt dat de feiten werden gepleegd van begin jaren 80 tot 2011. De Wevelgemnaar werkte tot 2002 als verpleger in het Heilig Hart-ziekenhuis van Menen (ondertussen AZ Delta), daarna was hij er nog tot 2011 halftijds actief als pastoraal medewerker. 

Het ziekenhuis heeft zich intussen bereid verklaard om nauw samen te werken met het parket in de zaak. 'We gaan zelf ook bekijken wat er gebeurd is in de campus Menen en uiteraard alle mogelijke hulp verlenen aan het parket', aldus de ziekenhuisgroep.

Geschokt

AZ Delta werd eerder deze week ingelicht over de feiten. 'Hij was goed bekend bij ons, want tot 2002 was hij hier werkzaam als verpleger en tot 2011 als pastoraal medewerker", klinkt het geschokt. AZ Delta wacht nu meer details en informatie af vooraleer zelf de nodige stappen te ondernemen. In een verdere fase zal nagegaan worden of de veiligheidsprocedures verbeterd kunnen worden. 'Die zijn reeds sluitend door het wettelijke kader rond euthanasie, en de regels worden ook steeds strenger. Sowieso moeten bij een euthanasieaanvraag alle wettelijke voorschriften gerespecteerd worden.'

Bisdom

'De woorden diaken en euthanasie passen niet in één zin', reageert het bisdom Brugge intussen op de aanhouding van de diaken. Volgens woordvoerder Peter Rossel werd de bisschop van Brugge vorige week ingelicht door de politie, maar in het kader van het onderzoek moesten de lippen stijf op elkaar gehouden worden.

'Wij weten ook weinig rond dit dossier', aldus Rossel. 'We wachten het nieuws af, maar we zijn uiteraard geschokt door dit verhaal. Het komt een diaken niet toe dit soort feiten te plegen, zeker niet vanuit kerkelijk oogpunt. Maar laat ons vooral de resultaten van het onderzoek afwachten', klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in