Hugo, traditioneel aperitief uit Zuid Tirol
Foto: Foto: Zuid-Tirol; Tekst: Terry Verbiest
Hugo is de drank van het jaar. Het is een verfrissende cocktail die ideaal is om te verkoelen tijdens een warme zomer in Zuid-Tirol. Of thuis, op je terras. Hoe dan ook, dit aperitief laat je niet onberoerd.

Hoe gaat dat met zo een drankje? Je bent op vakantie, je zit op een terras en aan het tafeltje naast je bestellen ze een Hugo (spreek uit ‘Oe- gho’). Ziet er lekker uit en je probeert het ook eens. Het is ook verrassend lekker en een prima dorstlesser. Terug thuis vertel je erover tegen je vrienden en dan blijkt plots dat die Hugo zich zo ongeveer het aperitief van het jaar mag beginnen te noemen. Hugo is bezig aan een stevige opmars door Europa, zoveel is zeker. Een opmars die toch al begon in 2005. Duitsers en Oostenrijkers vechten voor de eer wie nu eigenlijk de Hugo als eerste gemaakt heeft, maar het is in Zuid-Tirol dat Hugo zijn wieg staat. De fiere vader is de Italiaanse barista Roland Gruber van de San Zeno Wine & Cocktail Bar in Naturno in Val Venosta/Vinschgau. Gruber mixte schuimwijn,  bruiswater, verse muntblaadjes en citroensiroop. Iets te zuur, deze Hugo, dus werd de citroensiroop vervangen door een paar druppels plaatselijke vlierbloesemsiroop.
De echte Hugo was geboren en begon aan zijn carrière als het populaire-drankje-dat-iedereen-drinkt.  In elke bar, op elk terras is het nu Hugo voor en Hugo na. Je vindt alle ingrediënten ook hier, dus waarom deze perfecte zomerdrank zelf niet eens proberen?

Voor 1 persoon heb je nodig: 3 cl vlierbloesemsiroop. Je kan hier zelf wat mee spelen, al naargelang je eigen smaak. Als je de siroop te zoet vindt, gebruik je wat minder.  Verder 6 cl Sparkling wine, wat citroenschil, geraspt of een schijfje appel, enkele verse blaadjes munt en een paar ijsblokjes.

Voor de perfecte Hugo zorg je er wel voor dat alle ingrediënten goed koud klaar staan. Een Hugo maak je in een groot wijnglas. Doe eerst een paar blokjes ijs in het glas, voeg dan de vlierbloesemsiroop toe en hierna de Sparkling wine. Dan wat citroenschil of een schijfje appel er bij en maak het af met wat muntblaadjes.

Roer voorzichtig een paar keer in het glas en serveer de Hugo dan zo snel mogelijk. Je kan hem iets lichter maken door er eventueel wat spuitwater aan toe te voegen. Deze verfrissende cocktail is ideaal om te verkoelen tijdens een warme zomer in Zuid-Tirol. 

Wist je dat...
Arunda, de hoogst gelegen producent van schuimwijn is in Europa. Arunda ligt in Meltina/Mölten in Zuid-Tirol. Zowat 1.200 km boven de zeespiegel. Het zonnige klimaat  proef je in deze schuimwijn. Hoog en droog! Die is dus ook perfect voor jouw eigen ‘Oe- gho’. 

www.arundavivaldi.it

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig