Rzoska en Janssens enige nieuwe fractieleiders in het Vlaams Parlement
Björn Rzoska Foto: lcl

Björn Rzoska wordt de nieuwe fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement. Hij neemt de fakkel over van Elisabeth Meuleman. Rzoska zal dus de 10-koppige Groen-fractie in het Vlaamse halfrond aanvoeren. De 41-jarige Oost-Vlaming noemt het zelf een ‘eer’ om de fractie te mogen leiden.

De Groen-fractie in het Vlaams Parlement heeft Rzoska verkozen als nieuwe fractieleider. Hij haalde het van Elisabeth Meuleman (38), die sinds 2012 de Groen-fractie aanvoerde.

De 41-jarige Rzoska zit pas sinds januari 2013 in het Vlaams Parlement, maar slaagde erin zich op die korte tijd te profileren op thema’s zoals het Oosterweel-dossier, mobiliteit en het arbeidsmarktbeleid. De Oost-Vlaming haalde ook mooie scores in de krantenrapporten over de parlementsleden.

Rzoska is sinds 2006 gemeenteraadslid in Lokeren en was tussen oktober 2009 en januari 2013 ondervoorzitter voor Groen. Bij de verkiezingen van 25 mei raakte Rzoska als tweede op de Oost-Vlaamse lijst en met 6.576 voorkeurstemmen verkozen voor het Vlaams Parlement.

Rzoska noemt het zelf 'een eer' om de grotere Groen-fractie te leiden. 'De fractie is een mix van jong talent en ervaring. Het is mijn ambitie om ook deze legislatuur de sterkste fractie van het Vlaams Parlement te zijn en de zes nieuwe gezichten in onze fractie snel hun plaats te laten veroveren en te laten uitgroeien tot sterkhouders in de commissies en de plenaire zitting.'

Ook nieuwe fractieleider bij Vlaams Belang

Rzoska is samen met Chris Janssens (Vlaams Belang) de enige nieuwe fractieleider in het Vlaams Parlement. Bij de andere partijen blijft alles voorlopig bij het houde.

Bij sp.a blijven Karin Temmerman en Bart Van Malderen voorlopig de fracties in respectievelijk Kamer en Vlaams Parlement voorzitten. "Er is beslist dat wij op het huis letten", bevestigt Van Malderen aan Belga. Ook bij Open VLD blijft voorlopig alles bij het oude: Patrick Dewael en Bart Tommelein blijven voorlopig de fracties in respectievelijk Kamer en Vlaams Parlement voorzitten.

Ook Matthias Diependaele (N-VA) blijft voorlopig fractieleider in het Vlaams Parlement. Koen Van den Heuvel blijft de CD&V-fractie voorzitten tot er meer duidelijkheid is over de vorming van een Vlaamse regering.