Wilmots wisselt één keer te veel: debuut Bossut en Januzaj ongeldig
Foto: Photo News

Jammer voor de hattrick van Lukaku en een klein drama voor debutanten Sammy Bossut en Adnan Januzaj, maar de oefeninterland België-Luxemburg van vorige week wordt niet officieel erkend. Omdat Wilmots één wissel te veel doorvoerde schrapt wereldvoetbalbond FIFA de oefenmatch uit de databank. Dat schrijft De Morgen.

Het oefenduel tegen Luxemburg, op 26 mei in Genk, was er eentje met veel machtsvertoon. Lukaku scoorde een hattrick voor zijn land en ook Chadli en De Bruyne legden er eentje in het mandje. Jammer voor de goalgetters, maar de doelpunten - en bij uitbreiding de hele wedstrijd - zijn ongeldig.

Bij een oefenwedstrijd is het toegestaan om zes wissels door te voeren, maar bondscoach Wilmots haalde zeven spelers van het veld. Daarmee zondigde hij tegen het reglement, waardoor voetbalbond FIFA heeft beslist de match uit zijn databank te wissen. Daarmee wordt het een doodgewone trainingsmatch, en niet langer een officiele wedstrijd. Jammer voor goalgetter Lukaku, maar voor Sammy Bossut en Adnan Januzaj zijn de gevolgen groter. Zij zien hun officieel debuut voor de Rode Duivels plots uitgewist. Het is maar de vraag of de 28-jarige doelman van Essevee nog mag herkansen. Hij mag weliswaar mee naar het WK in Brazilië, maar als derde doelman is het lang niet zeker dat hij aan speelminuten voor België zal komen. Voor Januzaj zit die herkansing er wellicht wel in.

Voor de Rode Duivels als ploeg heeft de beslissing van de FIFA gelukkig niet te veel gevolgen. Onze nationale ploeg verliest een tiental punten voor de ranking, maar de plaats op de wereldranglijst wordt gewoon behouden.