Geen boete voor 172 km/u omdat het firmawagen was
Foto: BELGAIMAGE

Een rechter heeft een chauffeur uit Bergen die in Namen geflitst werd met 172 kilometer per uur vrijgesproken omdat hij met een bedrijfswagen reed. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De politierechter veroordeelde de laagvlieger aanvankelijk nog tot een rijverbod van 20 dagen en een boete van 440 euro. Maar de man vocht die veroordeling aan, met succes.

De laagvlieger ging op consult bij Christophe Redko, een advocaat gespecialiseerd in verkeerszaken. Redko: ‘Normaal moet een verkeersovertreding binnen de veertien dagen in de bus zitten van de overtreder. Soms wordt die termijn overschreden en soms gebeurt dit omdat de geflitste auto geen eigendom is van de chauffeur maar van een bedrijf. De vraag is dan: is dit wel eerlijk? Iedereen is toch gelijk voor de wet?’

Redko zag zich daarbij gesterkt door een recent arrest van het Grondwettelijk Hof. ‘In principe heeft een proces-verbaal van een politiefunctionaris een bijzondere bewijskracht: als de politie zegt dat het zo is, dan is het zo. Maar volgens het Grondwettelijk Hof verliest een pv die bewijskracht als het eerst naar de leasingmaatschappij gaat en pas vervolgens naar de chauffeur. Dan is het enkel nog een ‘pv van inlichting’.’

Volgens de advocaat zet het vonnis de deur open zet voor chauffeurs met een bedrijfswagen. Het parket van Bergen stapt naar cassatie tegen de vrijspraak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in