Di Rupo en Magnette zien woensdag sociale partners
Het PS-voorzittersduo Elio Di Rupo en Paul Magnette. Foto: BELGA

Het PS-voorzittersduo Elio Di Rupo en Paul Magnette heeft dinsdag gesproken met de partijvoorzitters van PVDA-PTB en PP. Daarmee zijn de eerste aftastende gesprekken met de partijvoorzitters voor de vorming van een Waalse regering en regering van de Franse gemeenschap afgerond. Woensdag spreken de PS-kopstukken met de Waalse sociale partners en met arbeidsbemiddelingsdienst Forem.

Di Rupo en Magnette zijn vorige vrijdag begonnen met hun formatiegesprekken aan Franstalige kant. Laatste in de rij voorzitters die op de koffie mochten komen waren Peter Mertens (PVDA-PTB) en Mischaël Modrikamen (PP).

Woensdag zet het PS-duo zijn gesprekken voort in Namen. Daar ontvangen ze vanaf 10u30 de Waalse sociale partners, verenigd in de ‘Conseil économique et social de Wallonie’ (CESW, de Waalse tegenhanger van de SERV in Vlaanderen) en de top van de arbeidsbemiddelingsdienst Forem, zeg maar de Waalse VDAB.

‘PVDA+ is een tweetalige partij’

Bij de gesprekken van dinsdag benadrukte Peter Mertens het tweetalige karakter van zijn partij. ‘Wij zijn een tweetalige partij, zoals de Rode Duivels een tweetalige ploeg zijn. Dat kan misschien absurd lijken in een context waarin sommigen pleiten voor een splitsing van het land, maar wij zijn een tweetalige partij’, zo zei Mertens voor aanvang van het gesprek.

Volgens Mertens was het een ‘constructief en open’ gesprek dat het gewest- en gemeenschapsniveau oversteeg en waarin gesproken is over de toekomst van het land. Mertens had het tijdens het gesprek onder meer over de nodige investeringen in het onderwijs, de herfinanciering van de gemeenten, betere openbare dienstverlening en inspanningen rond arbeid.

‘Grote gemene wolf’

Na Mertens was het nog de beurt aan Mischaël Modrikamen. Hij sleepte met zijn PP één zetel in de wacht in het Waals parlement. Als groot criticaster van de PS en voorstander van het confederalisme staat Modrikamen wellicht niet bovenaan het lijstje potentiële coalitiepartners van de PS.

Modrikamen zei ook zelf dat hij een oranje-blauwe meerderheid (MR- CDH) wil steunen. Die tandem heeft op Waals niveau een krappe meerderheid (38 op 75 zetels). Met de PP-zetel erbij zou de teller op 39 komen. ‘Maar je voelt dat MR en CDH terughoudend zijn. Ze hebben ongetwijfeld schrik voor de grote gemene wolf.’

Aan het PS-voorzittersduo herhaalde Modrikamen zijn vraag naar lagere belastingen, een daling van de overheidsuitgaven en een sterker veiligheidsbeleid.