‘Alle partijen moeten racisme veroordelen’
Foto: BELGA

Alle politieke partijen moeten zich inzetten tegen racisme. Dat heeft Jozef de Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Maandag riep VRT-journalist Peter Verlinden de N-VA op om te reageren op de racistisch getinte uitspraken van onder meer Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tijdens de kiescampagne. Die had in een verkiezingstoespraak de verbruining het grootste probleem in ons land genoemd. Verlinden richtte zich specifiek tot N-VA omdat die partij volgens hem bij de jongste verkiezingen een groot deel van de aanhang van Vlaams Belang wegsnoepte.

Maar Jozef De Witte vindt niet dat N-VA als enige moet reageren. ‘Bart De Wever heeft zeer duidelijk en bij herhaling te kennen gegeven dat hij op geen enkele wijze wenst samen te werken met het Vlaams Belang en dat hij het gedachtegoed van die partij absoluut verwerpelijk vindt. Hij is daar altijd glashelder in geweest’, reageert Jozef de Witte, die eraan toevoegt dat alle partijen zich moeten afzetten tegen racisme. ‘Je moet aan Bart De Wever niet vragen wat elke politicus kan doen.’

De Witte wil verder ook dat de politiek eindelijk werk maakt van een interfederaal plan tegen racisme. Op de antiracismeconferentie in Durban in 2001 engageerde ons land zich om racisme, raciale discriminatie en alle vormen van intolerantie te bestrijden met een actieplan. België herhaalde dat voornemen sindsdien wel, maar voerde het nog niet uit. Vorige maand tikte het VN-Comité inzake de Uitbanning van Rassendiscriminatie onze overheden daarvoor nog op de vingers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig