In Terzake hebben VRT-journalist Peter Verlinden en zijn vrouw Marie Bamutese hun oproep herhaald dat we racisme moeten blijven aanpakken. Hun huis werd vanmorgen beklad met daarop het scheldwoord "Negers!". "Veroordeel mensen niet voor wie ze zijn of hoe ze eruitzien, maar voor wat ze doen", zegt Bamutese.

Peter Verlinden is een VRT-journalist, die voornamelijk bericht over het buitenland en dan vooral Centraal-Afrika. Hij is getrouwd met een zwarte vrouw, vader van een bruine dochter en heeft ook een bruine stiefzoon. Dat zorgde nooit eerder voor problemen. Tot de vrouw van Verlinden vanmorgen het woord 'Neger' op hun gevel aantrof.

Verlinden schreef een opiniestuk over het voorval waarin hij hard uithaalde naar het discours van het Vlaams Belang en het feit dat geen enkele politicus reageerde toen Filip Dewinter (Vlaams Belang) in een verkiezingstoespraak de verbruining het grootste probleem in ons land noemde.

In Terzake zei Verlinden vanavond dat hij verbaasd vastgesteld had dat er na die uitspraak geen maatschappelijk debat was losgebarst over de woorden van De Winter.

Ook in dS Avond hekelde Verlinden de stilte na de uitspraak van De Winter.  ‘Door die zwijgzaamheid geven zij feitelijk vrij spel aan een racistische onderstroom in Vlaanderen die vroeg of laat slachtoffers zal maken. Daarom is het mijn plicht om dit aan te klagen, al was het maar in het belang van mijn bruine dochter die amper anderhalf jaar in het Vlaamse leven staat en hier hopelijk nog een heel lang en veilig leven mag doorbrengen,’ aldus Verlinden.

De journalist deed in Terzake een oproep aan de N-VA en andere politieke partijen om te reageren tegen racisme. 'Toen Dewinter zijn uithaal deed, reageerde bijna niemand. Vandaag kreeg ik wel een sms van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Als je niet reageert, geef je eigenlijk aan die latente racistische stroom ruimte,' aldus Verlinden.

Verlinden vraagt zich ook af wat een partij als N-VA, die bij de voorbije verkiezingen een groot deel van het electoraat van Vlaams Belang wegsnoepte, nu gaat doen. 'Die kiezers zijn het gewend geraakt om in al die jaren met racistische of semi-racistische uitspraken te maken te krijgen. Ze vonden dat normaal bij de partij waar ze toen voor stemden. Ik denk dat het N-VA zou sieren om van meet af aan te zeggen: wij nemen de handschoen op en wij gaan daar tegen in gaan.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig