Deze insecten zijn eetbaar
Foto: Shutterstock
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bevestigd dat er in België vanaf nu tien insectensoorten gekweekt mogen worden voor menselijke consumptie. Mensen met allergieën voor zeevruchten of huisstofmijt moeten oppassen.

In de omzendbrief van het FAVV werd duidelijk omschreven welke voorschriften van toepassing zijn op het kweken en verhandelen van insecten. Momenteel gelden er namelijk vrij strenge regels in België daaromtrent.

Daarnaast is er ook een grote sociale drempel, want veel mensen vinden het eten van insecten onnatuurlijk. Ze zijn nochtans een goede bron van eiwitten, mineralen, vezels en vitaminen. Ze zijn ook veel goedkoper dan pakweg kip of rundvlees. Bovendien zijn ze uitgebreid getest op aanwezigheid van ziekteverwekkers.

Vanaf nu kan u dus onbeperkt smullen van de rups van de kleine wasmot, de wasmotrups, de morioworm, de rups van de zijdevlinder, de meelworm, de buffaloworm, de Afrikaanse treksprinkhaan, de bandkrekel, de huiskrekel en de Amerikaanse woestijnsprinkhaan.

Mensen met een allergische reactie op zeevruchten of huisstofmijt moeten oppassen. ‘Tot nog toe werd geen enkel geval van allergie opgetekend na het eten van insecten. Maar wie allergisch is voor die twee zaken, kan beter voorzichtig zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat de eiwitten van meelwormen bijvoorbeeld samenklonteren met de antistoffen van mensen die allergisch zijn voor schaaldieren of huisstofmijt. Genetisch gezien zijn meelwormen familie van de huisstofmijt en schaaldieren, zoals de garnaal. We houden er dus rekening mee dat ze voor vergelijkbare allergische reacties kunnen zorgen’, zegt voedselallergie- expert Marty Blom in De Gazet van Antwerpen.