Minstens vier klachten over racisme bij Antwerpse politie
Serge Muyters. Foto: pn

De Antwerpse korpschef Serge Muyters gaf gisteren toe dat er eind april één klacht over racisme binnenkwam. Maar volgens verschillende bronnen zijn er minstens vier recente klachten.

Na het artikel, zaterdag in De Standaard, waarin zeven allochtone agenten het racisme in het Antwerpse politiekorps aanklagen, ontkende de Antwerpse korpschef dat er klachten waren. Gisteren gaf Serge Muyters in een persbericht toch toe dat er eind april één klacht is binnengekomen bij de dienst intern toezicht. Door een administratieve vergissing had hij die over het hoofd gezien.

‘Dat ik deze klacht door mijn afwezigheid zelf niet heb zien binnenkomen, betekent niet dat we ze niet ernstig behandelen. Het onderzoek moet uitwijzen welke gevolgen we aan deze klacht zullen geven’, aldus de korpschef in het persbericht.

‘Wel op de hoogte’

Volgens onze informatie gaat het om een klacht tegen ernstige pesterijen met racistische ondertoon. Momenteel onderzoekt het parket de zaak.

Maar het is niet de enige klacht over racisme en discriminatie die recent werd ingediend door Antwerpse agenten. Het afgelopen jaar dienden zeker nog drie agenten een klacht in bij het Comité P en de Algemene Inspectie.

Die controleorganen zijn niet verplicht om de korpschef daarover in te lichten. Maar volgens de advocaat van een van de agenten die een klacht indiende, is Serge Muyters wel op de hoogte. ‘De zaak sleept al lang aan. Het zou me ten zeerste verwonderen als de korpschef er niet van op de hoogte is’, aldus advocaat Kris Luyckx.

Deze klacht bij het Comité P werd in oktober 2013 ingediend door een agent die zich gediscrimineerd voelde tijdens een selectieproef.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in