Joods Wereldcongres: ‘Terroristen oppakken voor ze misdrijven plegen’
Foto: BELGA

Het Joods Wereldcongres (JWC) is verheugd met de arrestatie van de verdachte van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel, maar de organisatie stelt zich tegelijkertijd ook de vraag hoe het mogelijk is dat zoiets kon gebeuren.

'We zijn verheugd met de arrestatie en loven het werk van de Belgische en Franse autoriteiten', zo laat JWC-voorzitter Ronald Lauder weten. 'We vragen ons echter ook af hoe het mogelijk is dat een dergelijke antisemitische aanval kan plaatsvinden op klaarlichte dag in een Europese hoofdstad, en dat twee jaar na een soortgelijke aanslag in Toulouse'.

'Europese overheden moeten de realiteit onder ogen zien dat de jihadistische strijd in hun straten wordt gevoerd. Ze moeten nu proberen de terroristen op te pakken voor ze misdrijven plegen, eerder dan te reageren op hun daden', aldus nog Lauder. 'Regeringen moeten een constructieve dialoog aangaan met het JWC over dergelijke zaken'.

Lauder meldde nog dat het JWC maandag met een afvaardiging naar Brussel afzakt en dat ze met de Belgische regering wil spreken. Het JWC is de koepelorganisatie van joodse instellingen over de gehele wereld, met kantoren in bijna 100 landen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in