De allerlaatste etappe van de Ronde van Italië is zoals verwacht geëindigd in een massasprint. Na enkele pittige lokale ronden door de straten van Triëste toonde Luka Mezgec zich de snelste. De Sloveen van Giant-Shimano klopte onder andere Nacer Bouhanni. In deze vlakke etappe kwam de roze leiderstrui van Nairo Quintana uiteraard niet meer in de problemen. De 24-jarige klimmer van Movistar is de eerste Colombiaan die de Ronde van Italië kan winnen.

Wielrennen op Sportwereld.be

In de slotetappe naar Triëste stond enkel de rode puntentrui nog op het spel. Nacer Bouhanni - drievoudig ritwinnaar - liet zich de kaas niet van het brood eten. De Fransman slaagde er echter niet in om de massasprint te winnen. Die eer was weggelegd voor Luka Mezgec. Na de opgave van Marcel Kittel eerder in deze Giro werd de pijlsnelle Sloveen de troefkaart van Giant-Shimano in de spurt. In een chaotische massasprint bedankte Mezgec voor het vertrouwen. Hij sprintte oppermachtig naar de mooiste zege in zijn carrière. Eerder won Mezgec ook al Handzame Classic en drie etappes in de Ronde van Catalonië. Nizzolo strandde voor de vierde keer in deze Ronde van Italië op een tweede plaats. 

De roze leiderstrui van Nairo Quintana (Movistar) kwam in de slotrit niet meer in gevaar. De 24-jarige Colombiaan wint zijn eerste grote ronde. Hij mikt volgend jaar op de Tour de France. Quintana wordt op het eindpodium geflankeerd door zijn landgenoot Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick.Step), tweede, en de verrassende Italiaan Fabio Aru (Astana), derde.

Quintana is de allereerste Colombiaan die de Giro kan winnen. Hij legde de basis van zijn Giro-winst in de etappe naar Val Martello, waar hij in de afdaling van de Stelvio wegsloop uit de groep der favorieten en solo de zege veroverde. Drie dagen later zette Quintana de puntjes op de i tijdens de klimtijdrit op de Cima Grappa. In het klassement houdt hij zijn landgenoot Uran met bijna 3 minuten voorsprong achter zich. 
 

Uitslag

1. Luka Mezgec (Giant)
2. Giacomo Nizzolo (Trek)
3. Tyler Farrar (Garmin)
4. Nacer Bouhanni (FDJ.fr)
5. Leonardo Duque (Colombia)
6. Roberto Ferrari (Lampre)
7. Luca Paolini (Katyusha)
8. Tosh Van der Sande (Lotto)
9. Borut Božic (Astana)
10. Iljo Keisse (Omega Pharma - Quick-Step)

Top vijf eindrangschikking

1. Nairo Quintana (Movistar)
2. Rigoberto Urán (Omega Pharma - Quick-Step)+2'58"
3 Fabio Aru (Astana)+4'04"
4. Pierre Rolland (Europcar)+5'46"
5. Domenico Pozzovivo (AG2R)+6'32