Verdachte was vroeger niet religieus

Mehdi Nemmouche, de Franse Syriëganger die is opgepakt voor de schietpartij in het Joods Museum in Brussel, was vroeger niet religieus. Dat zegt zijn voormalige advocate.

Soulifa Badaoui verdedigde Nemmouche in 2006 na een inbraak in een supermarkt. Ze omschrijft de Mehdi Nemmouche van toen als intelligent, niet religieus en niet gewelddadig.

Ook de familie van Nemmouche reageerde verbaasd op het nieuws over de arrestatie van Nemmouche. Een tante van Nemmouche verklaarde op televisie ‘zeer geschokt’ te zijn door het nieuws. Ze omschreef de Mehdi Nemmouche die zij kende als aardig, intelligent en geschoold. De vrouw voegde er wel aan toe dat de man sinds 2000 geen contact meer had met zijn familie. Enkel eind 2012 bracht hij nog een kort bezoekje aan zijn familie.

Volgens de vrouw ging Nemmouche destijds niet naar de moskee en is hij wellicht in de gevangenis geradicaliseerd. In 2009 werd Mehdi Nemmouche in Frankrijk tot 2 jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval.

Nemmouche werd vrijdag bij een routinecontrole van de douane opgepakt aan het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij stapte net van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille toen hij werd gecontroleerd op drugs. In de bagage van Nemmouche vonden de speurders een revolver, een Kalashnikov - naar verluidt van het type dat gebruikt werd bij de aanslag in Brussel - een go pro camera en een pet zoals de dader van de aanslag in het Joods museum er één droeg.

Nemmouche werd onmiddellijk aangehouden. Hij stond gekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij in 2013 in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Assad.

Het Belgische gerecht heeft intussen de uitlevering van de man gevraagd. Wanneer Nemmouche aan België wordt uitgeleverd is nog onbekend. De verdachte valt momenteel onder het Franse systeem van voorhechtenis. Het is ook onbekend of hij instemt met een uitlevering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in