Slovenië zet datum vervroegde verkiezingen op 13 juli
Borut Pahor Foto: AFP

De vervroegde parlementsverkiezingen in Slovenië zullen plaatsvinden op 13 juli, middenin de zomervakantie. Dat heeft staatspresident Borut Pahor zondag beslist. De stembusgang werd nodig nadat regeringsleidster Alenka Bratusek begin mei haar ontslag nam.

Met haar partij ‘Positief Slovenië’ had de 44-jarige Bratusek een machtsstrijd binnen haar centrumlinkse partij verloren. Zaterdag stichtte zij een nieuwe partij, die de doopnaam ‘Alliantie Alenka Bratusek’ (ZAB) kreeg. Ook die partij zal een sociaal-liberale koers varen, verzekerde de politica.

De Slovenen lijken evenwel niet warm te lopen voor het stemgebeuren. Bij de recente Europese verkiezingen kwam amper één op vier stemgerechtigde opdagen. Op 13 juli dreigt dat niet veel meer te zijn. Omdat de verkiezingsdatum binen de “grote schoolvakantie” valt, kan het besluit van de president nog voor de rechtbank aangevochten worden. Nochtans kampt ook Slovenië, destijds de rijkste deelstaat van Joegoslavië, met een zware economische en financiële crisis, maar vele Slovenen verwachten geen reddingsheil meer van de politici.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in