Di Rupo roept op tot versterking strijd tegen radicale bewegingen
Foto: BELGA

Premier Elio Di Rupo pleit voor een versterking van de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen, in België, maar ook op heel het Europees grondgebied. Dat doet hij in een reactie op de doorbraak in het onderzoek naar de schietpartij in het Joods Museum van België.

Volgens het federaal parket werd de vermoedelijke dader vrijdag gearresteerd in Marseille. Elio Di Rupo heeft contact gehad met de Franse president François Hollande, aldus een mededeling van de eerste minister. Hij heeft daarbij de uitstekende samenwerking tussen de Franse en Belgische justitie- en politiediensten benadrukt.

“Om te vermijden dat dergelijke tragedies zich zouden herhalen roept de Eerste Minister op om de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen te versterken. In België, maar ook op heel het Europees grondgebied”. Premier Di Rupo vraagt daarnaast een versterkte samenwerking tussen de verschillende lidstaten over teruggekeerde Syrië-strijders.

Tot slot betuigt de premier zijn oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers en aan de joodse gemeenschap van België, die zo zwaar werden getroffen.

Milquet naar Parijs voor overleg met Franse ambtsgenoot Cazeneuve

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft overleg gepleegd met haar Franse collega Bernard Cazeneuve en vertrekt zondagnamiddag op zijn uitnodiging naar Parijs voor een ontmoeting en een gezamenlijke verklaring om 18.30 uur, zo kondigde haar woordvoerster aan. De ontmoeting komt er na de arrestatie van een verdachte van de schietpartij in het Joods museum in Brussel die vorige week het leven kostte aan drie mensen. "De aanhouding van een verdachte van de schietpartij kadert in de versterkte Frans-Belgische samenwerking inzake criminaliteit en terrorisme", verduidelijkte de woordvoerster nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig