Manneke Pis plast melk
Foto: BELGA

Manneke Pis, gehuld in de kleren van een Afrikaanse veehouder, plast zondag melk naar aanleiding van Wereldmelkdag. Initiatiefnemer Dierenartsen Zonder Grenzen wil zo de aandacht trekken op Afrika, waar melk een belangrijke voedsel- en inkomensbron is. De melkproductie blijft er echter onvoldoende.

Melk speelt in Afrika een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van dieren voor hun voedsel en inkomsten, terwijl 85 procent van de veeboeren melk van zijn dieren drinkt.

De productie in Sub-Sahara-Afrika blijft echter ondermaats. Vaak geeft een Afrikaanse koe slechts twee à drie liter melk, tegenover twintig of dertig liter bij een Belgische soortgenoot. In het droogseizoen is dat vaak zelfs één liter. Dat gebrek aan melkproductie is te wijten aan een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg.

Met de actie vragen Wervel, Biosano en Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht voor het belang van melk en voor de uitdagingen waarmee veehouders geconfronteerd worden. Ze pleiten voor maatschappelijk verantwoorde en eerlijke melk waar boer, dier, milieu en consument samen beter van worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in