Minstens vijf oefeninterlands voor WK 2010 werden vervalst
Foto: BELGAIMAGE

In de aanloop naar de Wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika werden minstens vijf oefeninterlands door de gokmaffia gemanipuleerd. Dat meldde de New York Times zaterdag, minder dan twee weken voor de start van de Wereldbeker in Brazilië.

Volgens de New York Times kunnen gokschandalen ook over het komende WK een flinke schaduw werpen. De NYT concludeert dat op basis van een niet gepubliceerd rapport van de Wereldvoetbalbond FIFA, dat de Amerikaanse krant wel kon inkijken, en voerde ook een eigen onderzoek. Daaruit moet blijken dat de gokmaffia tot de hoogste regionen invloed kan uitoefenen op de wedstrijden. Het zou vooral de Singaporese organisatie 'Football 4U International' zijn, die stevig aan de touwtjes kan trekken.

Volgens de New York Times werden vijftien wedstrijden door de FIFA als verdacht bestempeld en zijn er voor vijf daarvan ook sterke aanwijzingen dat er effectief gesjoemeld werd. Journalisten van de krant gingen zelf hun licht opsteken in Zuid-Afrika, Maleisië, Engeland, Finland en Singapore en zagen de bevindingen van de FIFA bevestigd.

Als voorbeeld haalt de NYT een wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Guatemala aan. Die wedstrijd eindigde op 5-0, onder meer na twee penalty’s voor hands, terwijl er in de verste verte van hands geen sprake was. De scheidsrechter bij die partij, de Nigerees Ibrahim Chaibou, zou eerder op de dag van de wedstrijd een Zuid-Afrikaanse bank binnen gestapt zijn met een grote zak geld: 100.000 dollar in biljetten van 100 dollar. Volgens een getuige, een andere scheidsrechter die met Chaibou optrok, was de bankbediende zo blij dat Chaibou met een aantal herdenkingsmunten met de beeltenis van Nelson Mandela bedankt werd. Bij een andere wedstrijd zouden er dan weer doodsbedreigingen geuit zijn aan het adres van een official die bedrog wou verhinderen.