Toch maar opletten, met dat Google-formulier
Dominique Deckmyn Foto: ds
Voortaan mogen we aan Google vragen, om de link naar 'vervelende' verhalen of foto's weg te halen. Heel wat media hebben hun lezers de jongste dagen opgeroepen, om dat dan maar te doen. Want wat heb je te verliezen? Ehm, heel wat, eigenlijk. Het is namelijk goed mogelijk, dat iedereen straks zal kunnen zien dat je gegevens hebt laten wegmoffelen.

Als links naar auteursrechtelijk beschermde informatie wordt weggehaald, dan vermeldt Google dat namelijk altijd. Sommige nieuwssites vermelden nu terloops, dat Google ook met dit 'recht om te worden vergeten' van plan is te vermelden dat er links zijn verwijderd. Voor zo ver ik kan zien, wordt nergens een bron gegeven voor dat nieuws, dus het is wachten op een officiële bevestiging of ontkenning door Google. Is het wel of niet de bedoeling dat er straks, elke keer dat iemand uw naam opzoekt, in grote letters zal staan dat u zoekresultaten hebt laten verdwijnen?

Zo lang we dat niet zeker weten, is het hoogst onverstandig om dat formulier al te gebruiken. Want wat gaat uw toekomstige partner of werkgever denken als hij uw naam googelt, en vervolgens stoot op een alarmerende melding als 'er zijn 8 zoekresultaten verwijderd vanwege de Europese wetgeving op het recht om te worden vergeten'. Wel, ik weet wat die persoon zal denken: het ergste! Want zo zijn mensen nu eenmaal. We zullen ervan uit gaan dat iemand een gevangenisstraf of minstens een zware gerechtelijke veroordeling probeert te camoufleren, en niet gewoon een paar gênante posts op de Justin Bieber fansite.

Nou ja, gelukkig (?) doet het allemaal niet echt terzake. Want wie écht de achtergrond van een persoon wil achterhalen, die zal niet de Europese Google gebruiken – die gefilterd is – maar wel de ongefilterde Amerikaanse. Dat is technisch écht niet ingewikkeld.

Betekent dit nu, dat Google probeert de letter van de uitspraak van het Europees Hof te respecteren, maar de geest te omzeilen? Dat is nog niet duidelijk. Maar als het zo is, zou dat niemand mogen verbazen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in