De Red Lions zijn met een overwinning begonnen aan het WK Hockey in Den Haag. De Belgische hockeymannen (FIH-5) haalden het op valreep van India (FIH-8) met 3-2. John-John Dohmen scoorde de winning goal op 15 seconden van het einde.

De Lions kwamen na 34 minuten op voorsprong dankzij Florent van Aubel. Maar de Indiërs vochten zich terug in de match en kwamen zelfs 1-2 voor. India scoorde twee doelpunten uit evenveel doelpogingen: bijzonder efficiënt. De Belgen wisten dat ze zich geen nederlaag aan het begin van dit WK konden permitteren. Simon Gougnard stelde in de 56ste minuut gelijk: 2-2. 

Dat leek ook de einduitslag te zullen worden maar John-John Dohmen besliste daar in de allerlaatste seconden toch nog anders over. Maandag treft België in zijn tweede groepsmatch Maleisië. Eerder op de dag verloor datzelfde Maleisië al met 4-0 van titelverdediger Australië (lees meer).  Engeland en Spanje speelden zaterdag 1-1 gelijk, waardoor België en Australië de leiding delen in groep A. 

Dohmen: 'Ik keek naar de klok'

'Ik zag dat er nog dertig seconden op de klok stond. Dat moest wel de laatste aanval zijn. Ik moest me rekken maar slaagde er in dat kansje te benutten', reageerde Dohmen.

De ploeg van Marc Lammers overtuigde in veel periodes zeker niet. Toch vond Florant van Aubel, die voor de openingstreffer tekende, dat België goed had gespeeld.'De mensen raken snel verwend. Dat we tegen India niet meer dan drie, vier kansrijke aanvallen toestaan, is toch wel heel goed te noemen. Op het einde hebben we een beetje geluk gehad. De eerste drie punten zijn nu binnen. Waarschijnlijk hebben we het in het tweede duel tegen Maleisië iets gemakkelijker. We weten nu alvast hoe mooi het is om in een goed gevuld voetbalstadion te hockeyen.'

Marc Lammers: 'Verdiende overwinning, maar nog werk aan strafcorners'

'India leunt steeds dichter aan bij de wereldtop', aldus Belgisch bondscoach Lammers. 'Als ze op deze manier blijven werken, dan zullen de Indiërs snel tot de top zes van de wereld behoren.' Lammers is tevreden dat zijn ploeg het toernooi meteen kon starten met een overwinning. Volgens de 45-jarige trainer kwam de zege er zeker niet toevallig. 'Onze overwinning is zeker verdiend, al vind ik wel dat dat we in de eerste periode meer hadden moeten scoren', zegt Lammers. 'Vooral aan onze strafcorners hebben we nog wat werk. De Indiërs blokten onze schoten goed af en daar vonden we niet meteen een antwoord op.'