Amerikaanse soldaat 5 jaar na ontvoering door Taliban vrijgelaten
Foto: AP

Een Amerikaanse soldaat die bijna vijf jaar lang door de Taliban werd vastgehouden, is vrijgekomen. President Barack Obama bevestigde zaterdag dat de 28-jarige Bowe Bergdahl zich onder Amerikaanse hoede bevond. In ruil voor de vrijlating zouden vijf gevangen vrijgelaten zijn uit de gevangenis van Guantanamo.

Het Witte Huis maakte zaterdag triomfantelijk bekend dat de 29-jarige man weer thuiskomt. ‘Het Amerikaanse volk is enorm opgetogen dat sergeant Bowe Bergdahl weer bij hen is’, stond in een mededeling. ‘Een paar uur geleden heeft president Obama zijn familie ervan op de hoogte gebracht dat het wachten op zijn terugkeer weldra voorbij zou zijn. Sergeant Bergdahl is onder Amerikaanse hoede. We zullen hem nu alle steun geven die hij nodig heeft om te bekomen van de voorbije jaren. En we zijn natuurlijk enorm tevreden dat hij weldra herenigd wordt met zijn gezin.’

In mei 2009 werd Bergdahl naar Afghanistan gestuurd, maar op 30 juni werd hij er al gevangen genomen door de Taliban. Sindsdien bleef hij in handen van de terreurgroep, want de Amerikanen weigerden fundamenteel om te onderhandelen met terroristen. Die politiek werd de laatste maanden toch enigszins bijgestuurd, zeker sinds Bergdahl in januari fel verzwakt te zien was op videobeelden die de Amerikanen in handen kregen.

De ouders van de soldaat zijn dan ook in de wolken dat hij alsnog vrijgelaten werd. ‘We waren zo opgelucht toen president Obama ons belde om het goede nieuws te vertellen. We kunnen niet wachten om onze armen om hem heen te slaan. Bedankt aan iedereen die hem blijven steunen is en die er mee voor heeft gezorgd dat hij nu kan vrijkomen.’

Over de vrijlating van Bergdahl werd lange tijd onderhandeld. De Verenigde Staten verklaarden zich als tegengebaar bereid vijf gevangenen van Guantánamo Bay aan Qatar over te dragen. De regering van Qatar had bemiddeld in de onderhandelingen. De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei dat hij ‘het Congres ingelicht had over de beslissing vijf gedetineerden van Guantanamo over te brengen naar Qatar’.