Turkse politie zet traangas in op verjaardag Taksim-protesten
Actievoerders vluchten nadat de politie traangas heeft afgeschoten. Foto: EPA
In de buurt van het Taksimplein in Istanboel heeft de politie betogers met harde hand weggejaagd. Ordetroepen hadden eerder al Gezi-park afgesloten, waar exact een jaar geleden de eerste protesten uitbraken tegen de regering van premier Tayyip Erdogan.

Honderden mensen kwamen bijeen in de straten rond het plein en eisten het aftreden van de regerin-Erdogan. Nadat de Turkse politie traangas naar de menigte afvuurde, viel het protest uiteen. De actievoerders waren van plan om naar het Taksimplein te trekken.

Ordetroepen zetten vanmiddag al een perimeter rond Gezi-park af en honderden agenten patrouilleerden op Istiklal, de winkelstraat die naar het Taksimplein leidt. Premier Erdogan waarschuwde zijn onderdanen om weg te blijven van het plein. Hij waarschuwde dat de ordediensten alles zullen doen wat nodig is om het plein nabij Gezi-park te vrijwaren.

In totaal zouden in Istanboel 25.000 agenten opgeroepen zijn en er staan 50 waterkanonnen klaar. Het metrostation aan Taksim werd gesloten en de overzetboten over de Bosphorus varen vandaag niet uit op bevel van de overheid.

Op 31 mei 2013 verwijderde de politie met harde hand betogers die in Gezi-park een vreedzaam protest hielden tegen plannen van de regering om het stukje groen in het centrum van Istanboel te kappen om er een winkelcentrum te bouwen. In een reactie bezetten tienduizenden betogers twee weken lang het aangrenzende Taksimplein, tot de politie het met groot machtsvertoon leeg kwam vegen. Bij de protesten kwamen zes mensen om, onder wie één politieman.