Red Panthers verliezen nipt openingsduel op WK
Foto: Photo News

De Belgische hockeyvrouwen zijn met een nederlaag begonnen aan hun WK in het Nederlandse Den Haag. In hun openingswedstrijd in groep A verloren de Red Panthers zaterdag met 4-3 (rust: 3-0) van Nieuw-Zeeland, het nummer 5 op de wereldranglijst. België staat twaalfde.

De Red Panthers hielden in het eerste kwartier gelijke tred met de Black Sticks. Jill Boon mocht twee strafcorners nemen, maar scoren lukte niet. Het brak de Belgen zuur op, want Nieuw-Zeeland toonde zich een pak efficiënter. Krystal Forgesson scoorde in de 20e en 26e minuut na een strafcorner. Net voor de kampwissel maakte Anita Punt er, opnieuw na een strafcorner, 3-0 van.

Vijf minuten na de pauze diepte aanvoerder Kayla Whitelock de voorsprong van Nieuw-Zeeland verder uit tot 4-0. Toch lieten de Belgen de schouders niet hangen. Via Barbara Nelen (42.) en Emilie Sinia (49.) kwamen de roodhemden terug tot 4-2.

Een kwartier voor tijd zaten de Belgen weer helemaal in de wedstrijd nadat Stephanie De Groof er met een strafbal 4-3 van maakte. Het slotoffensief bracht echter geen vierde treffer. Nieuw-Zeeland scoorde evenmin nog een keer, onder meer dankzij enkele knappe reddingen van doelvrouw Aisling D’Hooghe.

Volgende week maandag (2/6) speelt het team van coach Pascal Kina tegen Nederland. Daarna volgen duels tegen Australië (5/6), Zuid-Korea (7/6) en Japan (9/6). Het toernooi eindigt met de klassementsmatch(en).

Lieselotte van Lindt: 'Tegentreffer bracht vertrouwen terug'

'Het begin was niet goed', besefte Lieselotte van Lindt zaterdag na afloop van de eerste WK-wedstrijd in Den Haag van de Belgische hockeysters tegen Nieuw-Zeeland (3-4). Ze doelde op de eerste helft toen het duel met een 0-3 achterstand al beslecht leek. 'Maar we zijn er in blijven geloven. Dat is het voordeel dat je uit zo'n nederlaag haalt. In de eerste minuten speelden we best sterk, maar je voelde dat er veel speelsters met stress waren.'

De tegentreffer van Barbara Nelen, bracht het vertrouwen bij de Red Panthers een beetje terug. 'We moesten toch iets doen op het moment dat we met 0-4 achter staan", aldus Nelen. "Het heeft ons kracht gegeven om terug te komen. Met drie doelpunten in tien minuten zijn we toch dichtbij gekomen. In de kleedkamer heeft Pascal Kina ons verteld dat we scherp moeten zijn op mogelijke tegenaanvallen, want we moesten na rust natuurlijk wel de aanval kiezen.'