Bedrijfsleiders roeren zich
Wouter Torfs Foto: Wouter Van Vooren

Een korte tweet die Wouter Torfs, ceo van de gelijknamige schoenenketen, op verkiezingsavond de wereld instuurde, blijft voor beroering zorgen.

‘Oproep aan #NVA, #CDV en #VLD van een ondernemer: geen ego gedoe en vorm morgen 1 front in de onderhandelingen federaal!’ luidde de boodschap van Torfs. Hij kreeg meteen veel steun, maar ook tegenkanting.

In een interview met De Tijd geeft hij iets meer uitleg over zijn oproep: ‘Ik wil de christendemocraten en de liberalen oproepen niet te zwichten voor een tripartite en de verleiding van de macht’, zegt hij. Hij wijst er ook op dat de economie een prioriteit moet zijn. ‘We hebben nood aan maatregelen die iets doen aan de loonhandicap’, zei hij ook in Terzake over de stijgende loonkosten.

Torfs kreeg ook al bijval van Jo Libeer van werkgeversorganisatie VOKA, dat affiches verspreidt met de boodschap ‘Groei is onze enige sociale zekerheid’. Dat individuele ondernemers naar buiten komen met politieke boodschappen zoals die van Torfs wijst volgens Libeer op de hoogdringendheid. Het wijst er volgens Libeer ook op dat ondernemers met meer bezig zijn dan alleen maar hun aandeelhouders: ‘Ze zijn ook bezig met wat er maatschappelijk te doen staat gebeuren.’