De geplande vrijhandelszone tussen de Europese Unie (EU) en Canada dreigt het de boeren in Duitsland zwaar te maken, zo luidt de conclusie van deskundigen in opdracht van de Bundestag. Het vrijhandelsakkoord zal tot verstoring van de marktverhoudingen leiden, stelde de Duitse Boerenbond reeds.

De voor een wederzijdse marktopening voorziene hoeveelheden rund- en varkensvlees liggen te hoog, aldus de deskundigen.

Ook de BUND, de Duitse Bond voor Milieu- en Natuurbescherming, waarschuwt voor een druk op de Duitse prijzen. Omstreden is in welke mate de EU-standaarden voor het beschermen van dier en milieu kunnen behouden blijven.

Het akkoord met Canada moet als voorbeeld gelden voor het TTIP. Canada heeft de EU-regelgeving over ggo’s geaccepteerd en respecteert ook het Europese verbod op hormonen en de groei bevorderende producten. Maar de verplichtingen inzake dieren- en milieubescherming liggen in Noord-Amerika een stuk lager en dreigen aldus de Noord-Amerikaanse producenten een “concurrentievoordeel” op te leveren. De BUND vreest voor het verlagen van de standaarden.

Jaarlijks exporteert de EU voor 2,9 miljard euro landbouwproducten naar Canada. De omgekeerde richting is goed voor 1,9 miljard.