Bijen kweken op het dak van de Antwerpse Opera
(archiefbeeld) Foto: Torsade de Pointes
Op het dak van de Antwerpse Opera zorgen 200.000 bijen voor honing.

Imkeren in de stad is in. Ook in de culturele sector. Het dak van de Arenbergschouwburg kreeg al enkele tienduizenden bijen, nu is de Opera aan de beurt. ‘Ik zag het wel zitten, maar het stond niet op nummer één van mijn prioriteitenlijst’, zegt Aviel Cahn, de Zwitserse intendant van Opera Vlaanderen. ‘Maar chef-kok Seppe Nobels van restaurant Graanmarkt 13 bleef aandringen. Hij had het idee gehaald bij de opera van Parijs. En geef toe, de culinaire ideeën die uit Parijs komen, zijn niet de slechtste. Bovendien is honing goed voor de stem van de zangers’, lacht Cahn.

Cahn erkent dat het verhaal ook een ecologische kant heeft. ‘Het is een positief, maatschappelijk project. Hopelijk dragen we er een steentje toe bij dat het beter gaat met de bijen.’

‘Ik ben blij dat de Opera ons idee wilde omarmen’, zegt stadsimker Rik Janssens. ‘Stadshoning hangt samen met cultuur, een wereldstad, een grote metropool. Ja, er mag wat chauvinisme bij’, knipoogt hij.

Rik Janssens stelt omwonenden onmiddellijk gerust: ‘Bijen worden niet aangetrokken door voedsel of drank en vormen geen gevaar voor de mens. Ze prikken wel, maar alleen als je ze in het nauw drijft of doet schrikken.’

Voor chef-kok Nobels is de honing en alles wat daarbij hoort meer geworden dan een product in de keuken. Hij is zelf imker geworden en richtte met Rik Janssens het bedrijf Amielo op, dat lezingen geeft, workshops organiseert en op zoek is naar plaatsen om bijenkasten te plaatsen.