‘IT’ers zijn zich niet altijd bewust van wat ze kunnen’
Foto: jobat.be
IT-dienstleverancier Cheops groeide de voorbije vijf jaar van 45 naar 110 werknemers. Veel werk dus voor hr-manager Anke Crauwels, die daar graag en veel in investeert. “Voor een kennismaking met een kandidaat trek ik al snel anderhalf uur uit.”

Een IT’er moet zijn vak onder de knie hebben. Dat is duidelijk. Maar voor Anke Crauwels volstaat dat niet. “Technische bagage is belangrijk, maar dan vooral als basisvereiste. Wie ons team wil vervoegen, moet ook over de nodige sociale vaardigheden beschikken”, zegt de hr-manager van Cheops.

Sociale skills

Goed kunnen communiceren, voortdurend willen bijleren en ‘veranderbaar’ zijn, somt ze op als verwachte sociale skills. “Wij zullen nooit enkel en alleen op basis van technische skills tegen een kandidaat zeggen dat hij ‘matcht’ met dit bedrijf. Bij Cheops gaat het om het realiseren van gemeenschappelijke doelstellingen, om een culturele fit, om gelijklopende ambities”, aldus Anke Crauwels.

De rekruteerders van Cheops gebruiken bij elke sollicitatie de vier bedrijfswaarden als leidraad: resultaat, team, innovatie en vertrouwen. “Als die ‘matchen’, is er een potentiële fit met het bedrijf”, zegt Anke Crauwels.

Maar hoe doe je dat, tijdens een sollicitatiegesprek nagaan of iemand te vertrouwen is of te weten komen of een kandidaat de gewenste betekenis geeft aan een term als ‘resultaatgerichtheid’ of ‘teamspirit’? “Een rekruteerder heeft daar interviewtechnieken voor. We vragen naar voorbeelden, maar ook naar prestaties waar kandidaten fier op zijn en waarom, naar hun bijdrage in dat verhaal, welke hindernissen ze overwonnen hebben, welke oplossingen ze aangebracht hebben, …”

>

>

>