Prince is de koning van de hype
Vanaf 14 uur vormde zich een spontane rij in de Botanique, en enkele uren later kon honderd euro worden neergeteld. Foto: Ivan Put

In 24 uur gingen honderden Prince-fans van hoop over ontgoocheling naar verse hoop en uiteindelijk (duur betaalde) verlossing. Kleine jongen, grote marketing.

Dinsdag gaf Prince een officieel en bejubeld concert in het Antwerpse Sportpaleis, en echte Prince-fans weten intussen dat ze zich de dagen vooraf en erna schrap moeten zetten. Vier jaar geleden gaf de man na zijn optreden in Werchter maar liefst twee ‘geheime’ concerten in de zaal van het Brusselse casino Viage. Onaangekondigd, en dus blijft het altijd gokken waar, wanneer en hoe laat de hitmachine toeslaat.

Een dag na het optreden liet Brussel FM weten dat er een verrassingsconcert op stapel stond en donderdag gonsde het op Twitter van de geruchten. Dat het zou gebeuren, leek vrij zeker, maar waar? In de Viage, in de Recyclart, of uiteindelijk dan toch in de Viage. In beide zalen was de entourage langsgeweest om de installatie en voorzieningen uit te testen. Uiteindelijk verzamelden de fans zich donderdagnacht met honderden voor de deuren van de Botanique, op basis van wat niet meer dan een gerucht was. Vooral mannen tussen 30 en 50: Prince is de Justin Bieber voor dertigplussers. Mannen met muzieksmaak, uiteraard – hé daar, Serge Simonart.

De belachelijk grote politie-aanwezigheid, inclusief honden, kon de sfeer onder gelijkgezinden niet verpesten en de vermoedens alleen bevestigen: het zou voor zo meteen zijn. Rond 1 uur volgde de mededeling dat iedereen, inclusief politie, naar huis mocht. De nachtwinkels hadden die avond gouden zaakjes gedaan.

‘Het was ook echt de bedoeling dat het optreden donderdag plaatsvond’, zegt Piet Maesschalck, tourmanager bij Lobby Call. Hij werd woensdag gecontacteerd door iemand die hij kent in de entourage van Prince. ‘Ze vroeg of ik geen geschikte zaal kende. Zo snel gaat dat bij Prince: alles hangt van zijn goesting van het moment af. Ik heb wat telefoontjes gedaan, onder andere naar de KVS, maar er was geen enkele zaal vrij.’

Vrijdagmiddag hadden heel wat fans toch wel hun bekomst van de hype. Op de website van de Botanique verscheen kort een persbericht dat concerten om 20 uur en 23 uur aankondigde, en even plots weer verdween. Mysterieus, maar niet echt. De show zou sowieso in de Botanique plaatsvinden, want de fans hadden de nacht voordien gezien hoe trucks vol materiaal werden uitgeladen.

Belgische Prince

Het enthousiasme was wat minder opgefokt, maar vanaf 14 uur vormde zich een spontane rij in de Botanique, en enkele uren later kon honderd euro (alleen cash!) worden neergeteld voor een van drie shows: om 20 uur, 22.00 uur en 23.30 uur.

De muzikant Stijn ‘Sexjunkie’ Vandeputte, ook wel bekend als de Belgische Prince, stond donderdag als eerste in de rij, en vrijdag opnieuw. Wat is de aantrekkingskracht van de man die zoveel meer is dan ‘Purple rain’? ‘Hij blijft zich heruitvinden. Elk concert is helemaal anders. In het Sportpaleis was hij al heel goed, met een mooie, gestructureerde show van maar liefst drie uur. Maar in zo’n kleine zaal in de Botanique, dat is de kers op de taart.’ Heeft hij niet het gevoel dat er met zijn voeten wordt gespeeld door een uitgekiende marketingstrategie die vooral hype wil creëren? ‘Niemand verplicht ons toch? Wij zijn de zotten die dit willen, hij niet. Dit zijn allemaal mensen tussen pakweg 25 en 55 die er geld voor over hebben. Hij heeft groot gelijk om dat uit onze zakken te slaan.’

Strakke set, geen jam

En de muziek? Die was alweer fenomenaal goed. Prince was bijzonder goed gemutst en speelde een compacte, strakke set, met veel hard gitaarwerk en vooral: veel hits. Dat is vreemd, omdat hij dit soort aftershows doorgaans gebruikt om uitvoerig te jammen en obscure nummers van onder het stof te halen.

Even werd gevreesd dat het derde concert zou worden afgelast. Er stond te weinig volk in de rij om de zaal een derde keer helemaal te vullen, en voor een halve zaal plugt Prince zijn gitaar niet in. Maar om 22.30 bevestigde Botanique dat het toch kon doorgaan.