Vijf tips om het beste te maken van een rommelmarkt
Foto: Shutterstock

Het rommelmarktseizoen is weer volop bezig. In alle steden en kleine dorpen duiken er in het weekend kleine - of iets minder kleine - marktjes op waar mensen bloeddorstig op zoek gaan naar de beste koopjes of unieke vondsten. Wij geven je alvast vijf tips mee om het vintage shoppen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Geduld en voorbereiding

De beste stukken liggen vaak niet zomaar voor het rapen op een rommelmarkt, integendeel. Je zal dus best wat geduld moeten hebben eer je iets kostbaars tegen komt. Om je geduld niet te veel op de proef te stellen, kan je dus maar beter goed voorbereid aan de zoektocht beginnen. Breng voldoende cash geld mee, een flesje water, zonnecrème, handreiniger en een gezond tussendoortje. Als je op zoek bent naar kledij, draag dan een comfortabele jeans of iets anders waar je makkelijk dingen kan over aantrekken.

Ga op zoek naar de schatten

Een rommelmarkt is - net als een tweedehandswinkel - de geschikte plaats om designer items aan een goedkopere prijs te vinden. Want wees eerlijk; een trui van H&M die al door iemand is gedragen, kan je toch geen aanwinst noemen? Verdiep je op voorhand in bekende en minder bekende designernamen en vraag zeker naar het certificaat dat bewijst dat het een origineel stuk is. Als de verkoper daar moeilijk over doet, heb je waarschijnlijk te maken met een vals exemplaar.

Kijk uit naar unieke prints en stoffen

Als de zoektocht naar designeritems niet zo vlot verloopt als verwacht, kijk dan uit naar opvallende prints en luxueuze stoffen.

Vertrek tijdig

Hoe vroeger je vertrekt, hoe meer kans je hebt om de beste en mooiste stukken te vinden. De meeste rommelmarkten beginnen al heel vroeg (6u ’s morgens is geen uitzondering). Deze tip geldt zeker als je op zoek bent naar meubels, want die zijn meestal het snelst de deur uit.

If it seems too good to be true...

It probably is. Als je denkt dat je iets uniek op de kop hebt weten te tikken voor een bijzonder lage prijs, onderzoek het stuk dan eerst heel goed om te zien of alles nog bruikbaar is. Vooral bij kledingstukken kunnen er heel wat verborgen fouten zijn, zoals verkleuring van de stof of een kapotte rits. Neem je tijd, bestudeer wat je wil kopen en laat je niet opjagen door de verkoper.