Wie schuift aan bij de ‘schaduwregering van het westen’?
Het Marriott Hotel in Kopenhagen, waar de conferentie dit jaar doorgaat. Foto: EPA

Gisteren begon in Kopenhagen de jaarlijkse bijeenkomst van de Bilderberg-groep. De praatclub, die sinds 1954 samenkomt en dus haar 60-jarig bestaan viert, heeft volgens sommigen echt de touwtjes van de wereldpolitiek in handen. Wie zijn dit jaar opmerkelijke namen op de gastenlijst?

BELGIË

Voor ons land zijn slechts twee mensen uitgenodigd:

  • Etienne Davignon: burggraaf en minister van Staat Etienne Davignon heeft een lange staat van dienst in de internationale diplomatie. De huidige bestuursraadvoorzitter van Brussels Airlines organiseerde tussen 1998 en 2001 als voorzitter van de stuurgroep mee de Bilderberg-conferenties. ‘De bedoeling is gewoon om elkaars ideeën en inzichten beter te begrijpen’, verklaarde Davignon eerder.
  • Thomas Leysen: De telg uit de bekende Antwerpse zakenfamilie is al voor de derde keer te gast op de Bilderberg-conferentie. ‘De discussies zijn doorgaans van een hoog gehalte’, verklapte Leysen, onder andere voorzitter van bestuursraden van de KBC groep en van uitgever Corelio, vorig jaar.

BUITENLAND

  • José Manuel García-Margallo: Ministers zijn graag geziene gasten op de Bilderberg-bijeenkomsten. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo ontmoet er dit jaar collega’s Carl Bildt (Zweden, Buitenlandse Zaken), Simon Coveney (Ierland, Landbouw), Jason Kenney (Canada, Werk), Edith Schippers (Nederland, Volksgezondheid) Paulo Macedo (Portugal, Volksgezondheid). Als García-Margallo tussen de discussies door zin heeft om zijn moedertaal te spreken, kan hij trouwens altijd bij zijn koningin Sophia terecht, een frequent Bilderberg-lid.
  • Gerrit Zalm: De tweemalig Nederlands minister van Financiën en ex-viceminister-president (2003-2007) Gerrit Zalm is tegenwoordig voorzitter van de Raad van Bestuur bij de Nederlandse ABN AMRO-bank. Zalm kwam begin dit jaar nog in het nieuws nadat hij op een cabaretavond optrad als hoerenmadam Priscilla Zalm.

  • Henry en Marie-Josée Kravis: Het enige koppel op de lijst van genodigden. Hij dankt zijn uitnodiging aan zijn werkzaamheden bij de vermogensbeheerder Kohlberg Kravis Roberts & Co., die hij zelf mee oprichtte. Zij staat tegenwoordig vooral bekend als filantrope, maar kan als bestuurslid van de internationale raad van het Prado ook een woordje meepraten over kunst. 
    De Kravissen zijn trouwens niet de enige bezoekers met dezelfde achternaam: ook de Noorse neven Leif en Westye Hoegh - bestuurders van het gelijknamige expeditiebedrijf - tekenden present op de Bilderberg-conferentie.
  • Prinses Beatrix van Nederland: ‘Trix’ is een regelmatige bezoeker van de Bilderberg-bijeenkomsten. De vader van de voormalige Nederlandse koningin, prins Bernhard, was in 1954 één van de organisatoren van de eerste bijeenkomst in hotel Bilderberg, dat de naam leverde voor de conferenties.
  • Henry Kissinger: De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vierde dinsdag nog zijn 91ste verjaardag, maar maakte toch zijn opwachting in Kopenhagen. Kissinger is op Bilderberg uitgenodigd in de hoedanigheid van voorzitter van zijn consultancybedrijf Kissinger Associates.

De volledige lijst van deelnemers vindt u op de website van de Bilderberg-bijeenkomsten