Paasch nieuwe minister-president van Duitstalige regering
Karl-Heinz Lambertz (SP) Oliver Paasch (ProDG) Foto: belga

De ontslagnemende coalitie van ProDG, PFF en SP zal de komende legislatuur voortgezet worden, zo heeft Karl-Heinz Lambertz, de aftredende minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, donderdag bekendgemaakt. Maar Lambertz zelf moet na 15 jaar aftreden als minister-president van de Duitstalige gemeenschap.

De partijen van de aftredende coalitie van de Duitstalige Gemeenschap van België bereikten donderdag een akkoord. De meerderheid van de socialisten van de SP (4 zetels), de liberalen van de PFF (4 zetels) en de regionalistische partij ProDG, van Oliver Paasch (6 zetels), zal veertien zetels hebben, iets meer dan voordien. Karl Heinz Lambertz mocht het nieuws aankondigen, maar minister-president blijven? Nee, dat niet. Oliver Paasch neemt het roer over. Hij is sinds 2004 minister in de regering van de Duitstalige Gemeenschap.

Na 15 jaar minister-presidentschap moet Lambertz een stap opzij zetten. Hij haalde zondag minder voorkeursstemmen binnen dan Paasch. Van 1990 tot 1995 was Lambertz minister van onder meer Media, Vorming en Gehandicaptenbeleid. De legislatuur nadien was hij bevoegd voor Jeugdbeleid, Vorming, Media en Sociale Zaken. Sinds 1999 was hij minister-president. Nu wordt hij nog tot eind 2017 voorzitter van het parlement van de Duitstalige gemeenschap.  

Volgens GrenzEcho heeft het CDH van voorzitter Benoît Lutgen de nieuwe coalitie onder leiding van Paasch bekritiseerd. De PS en de PFF storten zich volgens Lutgen in een 'ultraregionalistisch project'. De kritiek is niet onlogisch, gezien de coalitie de CSP, de Duitstalige tegenhanger van het CDH, buitenspel zet. De CSP is de grootste partij in Duitstalig België met zeven zetels. Bij Didier Reynders, uittredend vicepremier van de MR klinkt het anders:

In Duitstalig België zijn de postjes nu verdeeld: liberalen en socialisten klinken zich aan elkaar vast, en verkiezen de regionalisten boven de humanisten. Een voorsmaakje van de regeringsformatie in Brussel en Wallonië?