‘Dewinter weg uit voorlijn en eventueel zelfs nieuwe naam voor Vlaams Belang’

De grootste verliezer van de verkiezingen op 25 mei was zonder twijfel het Vlaams Belang. De klap zindert nog na bij de partij, kopstuk Bart Laeremans wijt de slechte resultaten onder meer aan de aanpak van Filip Dewinter. ‘De generatie van Filip Dewinter en ikzelf moet weg uit de voorlijn’, reageerde voorzitter Gerolf Annemans woensdagavond in Terzake.

‘Filip Dewinter blijft de partij beschouwen als een soort verlengstuk van zichzelf waarmee hij kan doen wat hij wil. Hij heeft al het opgebouwde werk van het voorbije anderhalf jaar eigenhandig tenietgedaan.’ Aan het woord is VB-senator Bart Laeremans, in een mail aan het partijbureau. Laeremans stelde ook dat de ‘stuitende’ speech van Filip Dewinter over de ‘verbruining’ van de samenleving intern niet afgesproken was. Filip Dewinter verklaarde bijzonder ontgoocheld te zijn over de harde uithaal, maar wenst de discussie niet in de media te voeren.

Ook voorzitter Gerolf Annemans weigerde in Terzake woensdagavond verder in te gaan op de discussie. ‘We zullen dit intern bekijken. We moeten nu vooral een grote analyse maken van de partij en belangrijke conclusies trekken. Maar we moeten vooral een radicale verjongingsoperatie doorvoeren. Het is de enige manier om er opnieuw een betrouwbare partij van te maken’, sprak Annemans.

Een van de gevolgen is dat de generatie van Filip Dewinter op het achterplan komt. ‘Er moet voor generatie van Dewinter en ikzelf geen elegante uitstap bedacht worden. Wij moeten weg uit de voorlijn, anders kan de partij niet vernieuwen’, klonk het. Het is dus aan de jongere generatie om stemmen terug te halen bij N-VA, klonk het nog. In oktober komen er alvast voorzittersverkiezingen, zodat de verjonging meteen kan starten. ‘Maar blijft de naam van de partij dan behouden’, wou Lieven Verstraete nog weten. ‘Dat is geen taboe wat mij betreft. Het is niet meer aan ons. De jongeren moeten alle bevoegdheden krijgen om te doen wat zij denken dat nuttig is naar 2019 toe. Maar als er een nieuwe naam komt zal ik er mij bij aansluiten, als trouwe Vlaams Belanger.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in