De Lille pleit voor paars-groen en sluit stap opzij niet uit
Foto: BELGA

Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) pleit voor een paars-groene coalitie aan Nederlandstalige kant in Brussel. “Open Vld, sp.a en Groen zijn erop vooruit gegaan of blijven toch status-quo”, argumenteerde hij woensdag in De Ochtend op Radio 1. De Lille lijkt zich ook op te maken voor een stap opzij ten voordele van partijgenote Elke Van den Brandt.

“Paars-groen heeft onze voorkeur”, stelde De Lille duidelijk. “We zitten alledrie in het winnende kamp, dus er hoeft geen probleem te zijn. Ze (Open Vld en sp.a, nvdr.) kunnen niet met hun tweeën en het lijkt me logisch dat je de grote winnaar ook betrekt.”

Wat dan met de vertroebelde relatie tussen De Lille en sp.a-kopstuk Pascal Smet, nadat sp.a in 2009 uit de Brusselse regering gehouden werd? “Het gaat in de politiek om ideeën, niet om persoonlijke vetes”, nuanceerde De Lille.

Bovendien is de kans reëel dat hij zelf sowieso niet langer deel zal uitmaken van de Brusselse regering. “Als we met Groen in de regering willen komen, dan zijn we de kleinste partner, dus zullen we waarschijnlijk een vrouwelijke staatssecretaris naar voren moeten schuiven”, beseft hij.

En zo komt partijgenote Elke Van den Brandt in de picture. “Dat zou kunnen, het is aan de partij om te beslissen”, aldus De Lille. “Mijn lot is ook niet bezegeld. Ik kom in het parlement en we zullen wel zien hoe de kaarten vallen.”

Van den Brandt trok zondag de Vlaamse lijst in Brussel en haalde zowat de helft meer voorkeurstemmen dan De Lille. “Groene kiezers stemmen meestal op de lijst of op een vrouw”, nuanceerde De Lille die cijfers nog. “Ik was het gezicht van de verkiezingen en heb kunnen zorgen dat Groen van een goeie 5.000 naar bijna 10.000 stemmen gaat.”