Vanhengel troeft Smet af in Brussel
Guy Vanhengel, Vlaams stemmenkampioen in Brussel Foto: BELGA

Guy Vanhengel heeft zich gekroond tot stemmenkampioen voor Vlaams Brussel. SP.A-lijsttrekker Pascal Smet moet het met één derde minder voorkeurstemmen stellen dan bij de vorige verkiezingen. Dat blijkt uit de officiële resultaten.

Binnenlandse Zaken heeft dinsdagavond na een ellenlange vertraging de officiële resultaten van de voorkeurstemmen vrijgegeven. Informaticaproblemen lagen aan de basis van de vertragingen in de vrijgave van de resultaten voor de voorkeursstemmen.

Uit de resultaten blijkt nu dat Open VLD’er Guy Vanhengel 7.375 stemmen haalde. Daarmee schrijft Vanhengel 2.200 stemmen meer achter zijn naam dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Vanhengel verbreekt daarmee het record van stemmenkanon Jos Chabert (CD&V).

Wat het Brussels parlement verder aangaat springt ook het resultaat van Els Ampe (Open VLD) in het oog. Zij eindigt met 2.883 stemmen op de tweede plaats. Voor Ampe is dat meer dan een verdubbeling van haar totaal van 2009. Zo mogelijk nog opvallender is dat René Coppens vanop de laatste plaats op de Brusselse Open VLD-lijst een zetel verovert met 911 voorkeurstemmen.

SP.A-lijsttrekker Pascal Smet heeft minder redenen om te juichen. De Vlaamse minister voor Brussel ziet met ‘slechts’ 2.697 voorkeursstemmen zijn stemmenaantal met 30 procent teruglopen tegenover de verkiezingen in 2009. Smet moet Fouad Ahidar, de nummer drie op de SP.A-lijst, zelfs laten voorgaan. Ahidar haalt 2.813 stemmen. Ondanks het minder aantal stemmen voor Pascal Smet, houdt de hele SP.A-lijst in totaliteit wel stand.

Voor N-VA haalt Johan Van Den Driessche 2.234 stemmen. Bij CD&V weet Brigitte Grouwels met 2.039 stemmen stand te houden tegenover de verkiezingen van 2009. Bij Groen kon lijsttrekker Bruno De Lille (1.917) niet echt overtuigen, ondanks een goede totaalscore voor de partij.

Vlaams Parlement

Bij de lijst voor het Vlaams parlement is het opnieuw Open VLD boven met Ann Brusseel die 3.868 voorkeurstemmen achter haar naam krijgt.

Yamila Idrissi van SP.A was goed voor 2.949 voorkeurstemmen en dus doet beter dan de kopman op de Brusselse lijst Pascal Smet. Verder voor SP.A behaalde Bert Anciaux 2.530 voorkeurstemmen. Bij Groen kreeg lijsttrekker Elke Van Den Brandt 2.910 stemmen achter haar naam, duizend meer dan Bruno De Lille.

Karel Vanlouwe van N-VA wist eveneens te overtuigen voor het Vlaams parlement met 2.339 voorkeurstemmen. Bianca Debaets van CD&V was goed voor 2.288 voorkeurstemmen.

Kamer?

Bij de Nederlandstalige partijen die een Kamerlijst neerlegden in Brussel raakte niemand verkozen. Annalisa Gadaleta (Groen) heeft van op de derde plaats op de Ecolo-lijst voor de Kamer geen zetel kunnen behalen.

Gadaleta (4.357) deed het vanop de derde plaats beter dan de nummer twee Benoît Hellings (3.725). Hellings zag vanop de tweede plek de reststemmen van lijsttrekker Zakia Khattabi achter zijn naam verschijnen.

Dat betekent dat er geen Nederlandstalige Brusselaar zal zetelen in de Kamer. Het aantal Nederlandstalige zetels daalt aldus van 88 naar 87, een gevolg van de splitsing van BHV.