Uiteindelijk 60 naakte ontslagen bij Mediahuis
Foto: BELGA

De herstructurering bij Mediahuis, de joint-venture van Corelio en Concentra, heeft tot gevolg dat iets meer dan 29 voltijdse jobs verdwijnen door vrijwillige vertrekkers. Het aantal naakte ontslagen staat momenteel op 60 en er worden zo’n 50-tal regelingen getroffen volgens het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT). Dat bevestigt de directie dinsdagavond.

Het goedgekeurde herstructureringsplan bij Mediahuis van eind februari voorzag in het vertrek van 138 voltijdse functies, nadat al een aantal personen vrijwillig vertrokken of op brugpensioen gingen. De cijfers werden dinsdagmiddag tijdens een reguliere ondernemingsraad aan de personeelsafgevaardigden voorgelegd. 'Het vrijwillig vertrek omvat drie groepen. Zo heb je de mensen die volledig vertrekken, alsook de mensen die met tijdskrediet werken', zegt woordvoerder Frank Jaspers. 'Personen die door de verhuisbewegingen zich meer dan 60 kilometer moeten verplaatsen, zijn ook vrijwillige vertrekkers, maar zij krijgen een vergoeding zoals wie onvrijwillig vertrekt.' Een aantal gesprekken met personeel voor interne verschuivingen loopt momenteel nog, wat de cijfers nog niet compleet maakt.

‘Verzachtend effect op naakte ontslagen’

BBTK-secretaris Hans Schippers vindt het alvast 'positief dat het SWT-systeem en vrijwillig vertrek toch voor een stuk een verzachtend effect heeft gehad op het aantal naakte ontslagen'. Hij bevestigt bovendien geruchten dat de SWT-regeling veel minder populair was bij de redacties dan bij de ondersteunende diensten, iets wat Jaspers kan beamen: 'Bij een eerdere herstructurering bij Concentra hebben we ook al gezien dat die bereidheid tot vroegtijdige uitstap kleiner is.'

Door intensievere samenwerking tussen de redacties staan ook de freelancers onder druk, geeft Jaspers toe. 'Het is aan de redacties zelf om te kijken hoe ze werken met de budgetten die ze hebben. Ik sluit niet uit dat door de samenwerking er binnen gemeente x twee correspondenten zin waar men een keuze zal maken. Hoe dat verloopt, kan ik momenteel moeilijk zeggen.'

Het Nieuwsblad verhuist naar Antwerpen

De herstructurering omvat ook de verhuis van Het Nieuwsblad van Groot-Bijgaarden naar de Antwerpse Linkeroever, waar Gazet van Antwerpen al gevestigd is.  'Niet de redactie, maar ondersteunende diensten beginnen vanaf juni verhuizen. In maanden erna volgt de redactie', zegt Jaspers.

De werkdruk wordt na de herstructurering volgens Jaspers strikt opgevolgd. 'We sluiten niet uit dat er links of rechts problemen opduiken. Als dat zo is, dan grijpen we in en nemen we maatregelen', aldus Jaspers.