Verwarring over arrestatie aanslag Joods Museum
Foto: Photo News

Het federaal parket heeft iemand gearresteerd die deelgenomen heeft aan terroristische activiteiten. Er zou ook onderzocht worden of hij gelinkt kan worden aan de schietpartij in het Joods Museum. VTM Nieuws meldde dat het om een mogelijke verdachte ging, maar het parket zegt dat het om een arrestatie gaat in een ander dossier.

Voor een tweede maal ontstaat er verwarring over een mogelijke verdachte in het onderzoek naar de aanslag in het Joods Museum in Brussel, vorige zaterdag. VTM nieuws meldde dat er een verdachte was opgepakt voor verhoor, maar ondertussen blijkt dat hij werd gearresteerd in een ander dossier.

De man werd wel versneld gearresteerd na de schietpartij, maar officieel heeft hij niks te maken met de aanslag zelf. Er zou volgens verschillende bronnen wel nog worden onderzocht of er een link is met de  schietpartij. Behalve dat er iemand van zijn vrijheden beroofd werd na deelname aan activiteiten van een terroristische groepering, wou het parket evenwel niks kwijt.

Zaterdag werd ook al iemand gearresteerd die eerst als een mogelijke verdachte werd beschouwd. Dat bleek achteraf ook onwaar. Het ging toen om een man wiens voertuig dubbel geparkeerd stond en volgens getuigen zou zijn weggevlucht.

In de Israëlische pers doken gisteren verhalen op dat de aanslag in Brussel misschien geen willekeurige anti-joodse moordpartij is. Het Israëlische paar dat vermoord werd aan de uitgang van het museum, werkte voor de Israelische overheid. Volgens sommige Israëlische media is het niet uitgesloten dat de vrouw, Miriam Riva, lang voor de geheime dienst Mossad heeft gewerkt. Haar man Emmanuel Riva werkt ook bij de overheid.

Belgische speurders noemen het spoor van een gerichte afrekening op het joodse paar weinig waarschijnlijk. Uit het gerechtelijk onderzoek is gebleken dat het Israëlische echtpaar toevallig in het museum aanwezig was.

Museum blijft nog enkele dagen gesloten

Het museum opende vandaag, in tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, nog niet opnieuw de deuren. Het federaal parket heeft het museum nog niet vrijgegeven en zou nog extra sporenonderzoek willen doen in het gebouw.

Ook de volgende dagen zou het museum niet open gaan. 'We zijn vandaag wel bijeengekomen met het personeel, op een geheimgehouden plaats, om te bespreken wat ons nu te doen staat en om te zien wat we kunnen doen om onze mensen psychologisch op te vangen en te begeleiden. Er is ook beslist dat we pas opnieuw zullen opengaan als er in die begeleiding en opvang voorzien is en als een aantal voorwaarden in verband met de veiligheid van het personeel voldaan zijn. Natuurlijk moeten we ook wachten op de toestemming van de gerechtelijke overheden. Vermoedelijk zullen we pas ten vroegste begin volgende week de deuren kunnen openen', aldus woordvoerster Chouna Lomponda.

Hoog bezoek

Intussen plant de Italiaanse premier Matteo Renzi een bezoek aan het museum, alvorens hij een vergadering van de Europese sociaaldemocraten en een Europese top bijwoont, later op de avond. Dat wist zijn entourage dinsdag te melden, maar Buitenlandse Zaken kon het nieuws niet meteen bevestigen. Eerder vandaag bracht ook al Riccardo Pacifici, het hoofd van de Joodse gemeenschap van Rome, een bezoek.