Partijtop Franse conservatieven stapt op na financieel schandaal
Ontslagnemend UMP-voorzitter voorzitter Jean-François Copé. Foto: Reuters

Het bestuur van de conservatieve partij van de vroegere Franse president Nicolas Sarkozy is na nieuwe onthullingen over een financieel schandaal afgetreden. In een overgangsfase zullen Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin en François Fillon de zaken van de UMP behartigen. Dat hebben de deelnemers aan een crisiszitting dinsdag meegedeeld.

De belangrijkste Franse oppositiepartij, de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), zou in 2012, tijdens de campagne van toenmalig presidentskandidaat Nicolas Sarkozy, aan een communicatiebureau gevraagd hebben om valse facturen op te stellen. Op die manier zou meer dan 10 miljoen euro op illegale wijze besteed zijn voor de campagne van toenmalig president Nicolas Sarkozy, die uiteindelijk toch het onderspit delven tegen de socialist François Hollande.

Omdat de partijleiding door de beschuldigingen ‘niet langer naar behoren kan functioneren’, stapt ze in blok op. Het ontslag van voorzitter Jean-François Copé - in 2012 campagnesecretaris van Sarkozy - zou op 15 juni ingaan. De oud-premiers Alain Juppé, François Fillon en Jean-Pierre Rafarin vormen vanaf die dag een interim-bestuur. In de herfst zou dan een buitengewoon partijcongres met nieuwe verkiezingen komen.

De naam van Sarkozy wordt vaak genoemd voor de verkiezingen van 2017, naast die van Fillon en Juppé ook. Of ze na dit schandaal nog veel kans maken, is nog maar de vraag.