De Wever praat woensdag eerst met PS
De Wever bij koning Filip Foto: reuters

De koning heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever met een informatieopdracht belast. De Wever zal op dinsdag 3 juni een vorderingsverslag uitbrengen aan de koning. Morgen praat De Wever met de Franstalige partijvoorzitters. De Wever eerst met de PS.

Alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de Kamer, behalve Vlaams Belang, zijn maandag en dinsdag op gesprek geweest op het Paleis, heeft koning Filip beslist wie hij het veld instuurt. Bart De Wever kwam rond half één aan op het koninklijk paleis. Hij kreeg daar van de koning de 'informateursopdracht'. De Wever heeft die aanvaard. Hij moet nagaan 'onder welke voorwaarden er snel een regering tot stand gebracht kan worden'. Dinsdag 3 juni zal De Wever  bij de koning verslag uitbrengen van de vorderingen.

De Wever zal vanaf morgen met de Franstalige partijen praten. Eerst komt de PS aan de beurt, daarna de MR en de CDH. In volgorde van grootte dus. 's Middags praat De Wever dan met Ecolo, de PTB, de Parti Populaire en het FDF. Paul Magnette en Laurette Onkelinx starten voor de PS in Wallonië met de onderhandelingen op maandag. 

De N-VA-voorzitter is voorlopig federaal én Vlaams onderhandelaar. Maar hij zal nog evalueren of hij die opdrachten blijvend kan combineren.

CD&V had erop aangedrongen dat de N-VA het inititatief zou nemen, niet alleen Vlaams maar ook federaal. Omdat de socialisten in de Kamer de grootste familie blijven, wacht De Wever een aartsmoeilijke opdracht. Een gedroomde centrumregering zonder de PS vormen, is een haast onhaalbare opdracht.

Het is de tweede keer dat Bart De Wever als informateur begint aan de formatie. In 2010 werd hij door de toenmalige koning Albert tot informateur benoemd. Enkele maanden laten kwam hij nog eens aan zet als 'verduidelijker'. 

Te voet

Deze ochtend zag koning Filip nog de partijvoorzitters van de 'kleinere partijen'. Wouter Van Besien (Groen) werd dinsdagochtend als eerste ontvangen. In 2010 liet hij zich nog voeren door een vriend in een aftandse Toyota Corolla (zie laatste foto). 'Toegegeven, het is een oud, verroest ding, en het vervuilt meer dan een nieuwe auto, maar er wordt amper mee gereden', moest Van Besien zich toen verantwoorden. Dit keer kwam hij te voet en met het openbaar vervoer. Nadien was het de beurt aan Emilie Hoyos en Olivier Deleuze, voorzitters van ECOLO.

Peter Mertens van PVDA+ werd dinsdag ook ontvangen door de koning. Hij volgde het voorbeeld van Wouter Van Besien en kwam te voet. Zijn plan was duidelijk: de prioriteiten van de 250.000 kiezers van de nieuwe parlementaire fractie overbrengen.

 

Maandag had de koning al gesprekken met Bart De Wever (N-VA), Paul Magnette en premier Elio Di Rupo (PS), Charles Michel (MR), Benoît Lutgen (CDH), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A) en Wouter Beke (CD&V). 

Maandag bood premier Elio Di Rupo bij de koning het ontslag aan van zijn regering, die daarmee in lopende zaken gaat. Na Di Rupo ontving de koning traditiegetrouw de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Sabine de Bethune (CD&V).