Drie Vlaamse foodies delen hun favoriete recept
Foto: pol de wilde
Filip Salmon sprak met 25 foodies uit eigen land en bundelde hun verhalen, adresjes en recepten in het boek 'Vlaamse foodie's. Wim Opbrouck, blogster Marta en Buscemi delen hier alvast hun lievelingsrecept, hun verhaal en favoriete adresjes vindt u dit weekend terug in De Standaard Magazine.

WIM OPBROUCK - KIP GEVULD MET FROMAGE BLANC

Ingrediënten (voor vier personen):

1 goede kip
Ras el hanout of paprikakruiden naar believen
12 jeneverbessen, gekneusd

Voor de vulling:
300 g fromage blanc
(plattekaas)
Een takje dille
6 sjalotten
Peper
Zout
Olijfolie

Bereiding:

1. Meng de fromage blanc met de dille en de fijngesneden sjalotten en breng verder op smaak met peper, zout en een eetlepel olijfolie.

2. Vul de kip met het mengsel.

3. Kruid de kip op het vel en tussen de billen met ras el hanout of paprika. Bestrooi het geheel met geplette jeneverbessen.

4. Laat een uurtje garen in de oven op 180°C.

>>><<<

MARTA MAJEWSKA - MINIKERSENCRUMBLES

Ingrediënten (voor zes personen):

500 g ontpitte kersen
200 g speltbloem
70 ml kokosolie
60 g tagatose

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de kersen over 6 miniovenschaaltjes.

2. Meng de speltbloem en de kokosolie met je handen tot een kruimelig geheel, in een kom. Voeg tagatose toe en meng opnieuw.

3. Strooi de mengeling over de kersen en bak gedurende 30 minuten of tot de crumble goudbruin is.

 

>>><<<

BUSCEMI - JAPANSE RAMEN

Ingrediënten (voor vier personen):

Kippenbouillon
Chinese kool
Lente-uitjes
Gember
Knoflook
Sesamolie
Rode misopasta
Sojasaus
Varkensfilet
Chilipeper
Paddenstoelen (shiitake)
Boter
Japanse noedels
4 eieren
Nori

Bereiding:

1. Laat de kippenbouillon 30 minuten zachtjes trekken met de Chinese kool, de helft van de lente-uitjes en de gember. Zeef de bouillon.

2. Maak ondertussen de basis klaar, snipper de knoflook fijn en laat hem even aanstoven in de sesamolie, voeg de rode misopasta en de sojasaus toe en laat alles even onder deksel opwarmen.

3. Bestrijk de varkensfilet met de basis. Laat het varkensvlees 20 minuten marineren.

4. Snipper de rest van de lente-uitjes fijn en snij de chilipeper in heel fijne reepjes. Snij de shiitake’s in schijfjes.

5. Dep het varkensvlees af en bak het op een laag vuur in een weinig boter aan alle zijden mooi aan. Laat het vlees afgedekt zachtjes verder garen in de pan.

6. Kook de noedels gaar volgens de verpakking. Warm de bouillon nog even op. Verdeel de noedels over vier voorverwarmde soepkommen.

7. Kluts de eieren en laat ze door een zeef druipen boven de hete, niet-kokende soep. Je kunt de eieren anders gewoon ook koken.

8. Giet de hete soep over de noedels en werk af met vierkantjes nori (die kun je knippen met een keukenschaar), de lente-uitjes, de chili en tot slot enkele plakjes varkensfilet.