Geen microplastic meer in producten voor cosmetica
Foto: An Nelissen
Dertien cosmeticaproducenten beloven geen plastic korrels of 'microbeads’ meer in zeep, douchegel of tandpasta te gebruiken. Die zijn schadelijk voor onze gezondheid.

De crèmes en pasta’s waarmee we ons verzorgen bevatten vaak microbeads. Deze minuscule korreltjes worden als schuurmiddel gebruikt in cosmetica, tandpasta’s, zeep en schoonmaakmiddelen. Ze belanden in de riolering en in de zee.

‘Het gevaar van deze plastic deeltjes bestaat erin dat vissen en andere zeedieren ze opeten. Finaal komen die mosselen – om een voorbeeld te geven – op ons bord en zo nemen we het plastic in ons lichaam op’, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven).

‘We weten niet goed in welke mate zoiets op lange termijn schadelijk is voor onze gezondheid’, zegt Tytgat. ‘Het is alleszins bewezen dat zeedieren meer plastic in zich hebben dan vijftig jaar geleden. Het kan honderden jaren duren vooraleer die deeltjes afgebroken zijn’

Dertien grote cosmeticabedrijven hebben bevestigd geen kwalijke microbeads meer toe te voegen aan hun producten. Procter & Gamble stopt er onmiddellijk mee. Unilever maakt eind dit jaar een einde aan de praktijk en L’Oréal in 2017. Aldi heeft nog niet laten weten dat ze de microbeads verwijdert uit de gezichtscrèmes.