Restaurant - Onze recensent bezoekt elke week onafhankelijk een restaurant

Va et vient

Het overkomt bekende koks overal ter wereld: hun bekwaamste volgelingen verlaten vroeg of laat het culinaire nest om zelf iets op poten te zetten. Kobe Desramaults is een ervaringsdeskundige. Nu is hij een van de steunpilaren van zijn bistro De Vitrine kwijt: Matthias Speybrouck opende zijn eigen zaak. Maar de geest van Kobe – op zijn beurt beïnvloed door de ‘new Nordic cuisine’ uit Scandinavië – blijft er rondwaren. De formule van de Flemish Foodies, ook met enthousiasme toegepast in nieuwe eethuizen als Publiek en Souvenir, heeft nu haar kloon in Kortrijk, in een gerestaureerd pakhuis langs de Leie waar vroeger een jazzcafé huisde. Ruwe muren, dwarsbalken in staal, stoelen die aan een schoolrefter doen denken, tafels zonder tafelkleed, hippe muziek, een toog met krukken, open keuken, koks die zelf hun gerechten komen presenteren, één enkel menu gedrukt op gerecycleerd papier: mocht kopiëren een misdrijf zijn in de horeca, dan zag het er niet goed uit voor Speybrouck. Ook de culinaire stijl en gebruikte ingrediënten zijn herkenbaar: vergeten groenten, wilde kruiden en planten, goedkopere vissoorten, crunchy zaden en granen, natuurlijke composities in plaats van artificiële landschapjes. Het hele repertoire uit de school van de Flemish Foodies wordt hier nagespeeld. Maar het moet gezegd: met brio en karakter! De ouverture met pancetta, krokant zevenblad en groene asperge – lichtjes gebrand zoals de school het voorschrijft – valt nogal vettig uit, maar nadien volgt een duet van grote klasse: schelvis met pijplook, veldkers en crème van bloemkool, en een ijzersterke compositie – zowel visueel als inhoudelijk – van spitskool met crème van gerookte sprot en schuim van mierikswortel. Dan gaat het pianissimo met een nogal braaf hoofdgerecht van parelhoen, peultjes, Keiemse Witte (een soort brie) en zuring. Om te besluiten met een finale van aardbeien, plattekaas, geroosterd venkelzaad en gerstegras waarin geen valse noot te bespeuren is.

Geertje De Waegeneer

Va et Vient is nog maar pas open en ik zie dat Speybrouck al mensen zonder reservatie de toegang weigert, terwijl er nog twee niet-gedekte tafels in de eetzaal staan. Iets in mij zegt dat je zo de crisis ...

Sport
  1. Fanny Smets verbetert op Leuvense Oude Markt eigen Belgisch record polsstokspringen
  2. Dylan en Kevin Borlée komen tijdens de Diamond League in Parijs geen stap dichter bij de WK-limiet
  3. Lewis Hamilton: "Ooit moet ik stoppen, maar nu is het nog te vroeg"
  4. Hermien Peters en Lize Broekx mogen naar Tokio na vierde plaats op WK kajak in Hongarije
  5. Tänak behoudt leiding, Neuville maakt klein foutje maar blijft tweede in Rally van Duitsland
  6. Westerlo verhuurt Wouter Corstjens aan Patro Eisden
  7. Video Marianne Vos pakt in Noorwegen uit met magistrale solo en snelt naar ritzege en leidersplaats
  8. UCI legt gestopte Petacchi schorsing van 2 jaar op
  9. Paire en Hurkacz bikkelen om eindzege op ATP Winston-Salem
  10. Australië dient VS eerste nederlaag in 13 jaar toe in aanloop naar WK basket
  11. KSV Roeselare legt twee nieuwe verdedigers vast
  12. Roland-Garros-finaliste Marketa Vondrousova geeft forfait voor de US Open
  13. Camille Laus en Jonathan Sacoor blijven ver verwijderd van WK-minima op Brussels Grand Prix
  14. Kirsten Flipkens dreigt er voor het eerst sinds 2012 niet bij te zijn op een Grand Slam
  15. Thorgan Hazard geeft eerste assist voor Dortmund, dat pas in slotfase kan winnen in Keulen
  16. Dubbele uppercut voor Anderlecht: verlies in topper tegen Genk én blessure voor Vincent Kompany
  17. Wesley (ex-Club Brugge) voor het eerst aan het kanon voor Aston Villa
  18. Antwerp vervolgd voor discriminerende gezangen in Charleroi
  19. Nederlandse hockeysters halen opnieuw uit: nu winnen ze de halve finale van het EK hockey met 8-0 (!)