‘Zonder fout Wathelet had CDH ruim gewonnen’
Joëlle Milquet (CDH) Foto: BELGA

CDH heeft goed standgehouden in Brussel, meent CDH-boegbeeld Joëlle Milquet. Maar zonder de ‘vergissing van Wathelet’ zou CDH ruim gewonnen hebben, aldus Milquet, die haar partijgenoot niet spaart.

Naar eigen zeggen is CDH redelijk tevreden met het verkiezingsresultaat, maar volgens Joëlle Milquet had de partij beter kunnen presteren zonder het dossier van de vluchtroutes. ‘Zonder de vergissing van Wathelet, waar wij niet verantwoordelijk voor zijn, zouden we gewonnen hebben’, spaart Milquet haar CDH-collega Melchior Wathelet op Télé Bruxelles niet.

Volgens uittredend federaal staatssecretaris Wathelet heeft het dossier van de vluchtroutes nauwelijks gewogen op de verkiezingsuitslag, maar daar wil Milquet dus niet van horen. ‘We hebben wel standgehouden, ondanks dat plan dat ons verhinderd heeft over onze thema’s te praten. Een plan waarvoor wij in Brussel niet verantwoordelijk waren, en ikzelf nog minder.’

Ook Brussels CDH-parlementslid Julie De Groote is niet te spreken over de weerslag van het dossier. De Groote meent dat de andere coalitiepartners het spel oneerlijk gespeeld hebben. ‘Zij spreken over het plan-Wathelet, terwijl ze met ons in de regering zaten.’ Volgens De Groote heeft die ‘hypocrisie’ CDH stemmen gekost.

Zowel Milquet als De Groote staan eveneens voor een wijziging van de vluchtroutes. ‘Die dienen verlegd te worden over de minst bevolkte gebieden.’