'Tips worden momenteel onderzocht'
Brussels burgemeester Yvan Mayeur (l) brandt een kaars voor de slachtoffers aan het Joods Museum. Foto: Belga
Het federaal parket vermoedt dat de dader van de moorden in het Brusselse Joods Museum terroristische motieven had en stelt twee gespecialiseerde onderzoeksrechters aan. Dat werd gezegd op een persconferentie. De politie kreeg na de verspreiding van de beelden verschillende tips, die nu worden onderzocht.

Zaterdag stapte een man het Joods Museum in Brussel binnen en schoot er vier mensen in koelen bloede neer. In de hal van het gebouw schoot hij een Israëlisch koppel toeristen dood, waarschijnlijk met een revolver. Vervolgens haalde hij een kalasjnikov tevoorschijn en loste hij een salvo in de inkomhal van het museum, waarbij twee mannen geraakt werden. Eén van hen overleed ter plaatse, een tweede werd vier keer in zijn hoofd geraakt en verkeert nog steeds in kritieke toestand.

'Uit de analyse van de camerabeelden blijkt dat de feiten in minder dan anderhalve minuut werden gepleegd en dat de dader heel koelbloedig handelde. Die vaststelling en het feit dat de feiten zich afspeelden in het Joods Museum, doen ons vermoeden dat er een terroristisch motief speelt', verklaarde een woordvoerster van het federaal parket op een persconferentie.

'Daarom werd één onderzoeksrechter gevorderd voor het plegen van terroristische moorden en voor de poging tot het plegen van terroristische moorden. Een bijkomende onderzoeksrechter, eveneens gespecialiseerd in terrorisme, wordt aangesteld.' Die kan dan zeer makkelijk invallen als de andere onderzoeksrechter afwezig is, waardoor er altijd iemand beschikbaar is om het onderzoek te leiden.

Tips en nieuwe beelden worden onderzocht

'Er zijn tips binnengekomen en die worden momenteel onderzocht', gaf de woordvoerder van het parket toe, al kon ze niet zeggen om hoeveel tips het gaat. Verder werd het gebied waarin naar beelden van veiligheidscamera's werd gezocht, vergroot. 'Er zullen verschillende duizenden beelden worden geanalyseerd.'

Het gerechtelijk labo zal ook opnieuw de plaats van de moorden onderzoeken, liet het parket weten. 'En we hebben onze nationale en internationale partners aangesproken.'

Met de Israëlische ambassade werd contact opgenomen om de lichamen van de Israëlische slachtoffers te repatriëren 'met respect voor de familietradities'.

Brussels parket geeft dossier door aan federaal parket

Het parket heeft zondag - ook internationaal - beelden verspreid van de dader en het publiek opgeroepen om die beelden te verspreiden. Voorlopig is de dader echter nog steeds spoorloos. 

'Uit de analyse van het dossier en de beelden blijkt dat het gaat om iemand die zeer koelbloedig en doelbewust handelde', aldus parketwoordvoerster Ine Van Wymersch vanochtend. 'Dat is een van de elementen, naast onder meer de nationaliteit van de slachtoffers, die heeft doen besluiten dat het federaal parket bevoegd is.'

'Hadden gevraagd aan media om zelf geen analyse te maken'

Van Wymersch weigerde overigens berichten uit sommige media, als zou de dader een camera op zijn lichaam gedragen hebben, te bevestigen of te ontkennen 'in het belang van het onderzoek'. 'Als we daarover niets meegedeeld hebben, dan was daar een goede reden voor. Er was aan de media gevraagd om zelf geen analyse te maken van de beelden die verspreid werden. We nemen er akte van dat een aantal media dat wel gedaan hebben. De onderzoeksrechter is daarover meer dan teleurgesteld.'

Gelijkekansencentrum stelt zich burgerlijke partij

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft maandagnamiddag ook laten weten een dossier te hebben geopend over de schietpartij. Het Centrum bereidt ook stappen voor om zich burgerlijke partij te stellen in deze zaak. 

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft de wettelijke mogelijkheid om in rechte op te treden op basis van de Antiracismewet, de Antidiscriminatiewet en de Negationismewet. In principe doet het Centrum dat alleen wanneer de feiten bijzonder ernstig zijn, of wanneer de zaak een belangrijk maatschappelijk belang heeft.