Koning ontvangt partijvoorzitters
Bart De Wever komt aan op het Paleis. Foto: belga

Koning Filip is aan zijn consultaties met de partijvoorzitters begonnen. Eerst mocht N-VA-voorzitter Bart De Wever langsgaan. Daarna volgde PS-voorzitter Paul Magnette en premier Elio Di Rupo. Eerder aanvaardde de koning het ontslag van de regering.

De vorst ontvangt maandag en dinsdag de partijvoorzitters met het oog op de vorming van de federale regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever mocht om 14 uur de spits afbijten, later volgden PS-voorzitter Paul Magnette en premier Di Rupo, MR-voorzitter Charles Michel, CDH-voorzitter Benoît Lutgen en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback en CD&V-voorzitter Wouter Beke schoven maandag bij de koning aan tafel. Dinsdag volgen er meer consultaties. Onder meer PVDA+-voorzitter Peter Mertens wordt dinsdag voor een audiëntie op het paleis verwacht.

De consultatieronde zal tot morgenmiddag duren, meldde het Paleis. Hoogstwaarschijnlijk krijgt Bart De Wever dan als voorzitter van de grootste partij als eerste de kans om als informateur op zoek te gaan naar mogelijke coalities.

Vanmorgen bood de premier bij de koning het ontslag aan van zijn regering, die daarmee in lopende zaken gaat. Na Di Rupo ontving de koning traditiegetrouw de voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut (PS) en Sabine de Bethune (CD&V).

Bart De Wever zei na zijn verkiezingsoverwinning dat hij zowel op Vlaams als op federaal niveau zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Maar met de PS als grootste partij in Franstalig België belooft dat geen eenvoudige opdracht te worden. N-VA wil morgen alvast starten met formatiegesprekken op Vlaams niveau. Federaal wordt gewacht op de audiëntie op het paleis.

Eerder deze ochtend zette André Flahaut de deur open voor een gesprek tussen de PS en de N-VA. ‘Wij hebben nooit gezegd dat we niet rond de tafel willen gaan zitten met een informateur’, zei hij op radiozender Bel-RTL. ‘Wij zijn beleefde mensen en zullen luisteren naar de vragen van de informateur. Wij boycotten niemand die belast wordt met een koninklijke opdracht.’