Bart De Wever ontvangt dinsdag Vlaamse partijvoorzitters
De Wever op partijbureau de dag na de verkiezingen Foto: belga
N-VA had maandag al een eerste voorzichtig contact met met potentiële partners voor een Vlaamse meerderheid, maar dinsdag zal voorzitter Bart De Wever de Vlaamse partijvoorzitters pas officieel ontvangen voor een eerste gesprek. Voor het federale niveau wacht de partij op de uitkomst van de audiëntieronde op het paleis.

Het N-VA-partijbureau vergaderde maandagvoormiddag in de Antoon Van Dyck-zaal van het Vlaams Parlement. Ondanks de taart, de champagne en de grote tevredenheid over de verkiezingsoverwinning, bleef kopman Bart De Wever voorzichtig. 'We zijn zeer tevreden met het oordeel van de Vlaamse kiezer. Maar we beseffen dat er nu behoedzaam zal moeten gehandeld worden', klonk het. 'De toestand is complex.' 

De partij wil zo snel mogelijk een Vlaamse regering op de been krijgen. Er waren maandag al een paar gesprekken, maar dinsdag zit Bart De Wever voor het eerst samen met de Vlaamse partijvoorzitters. 'Als grootste mogen we het initiatief nemen', klonk het maandag al.

Maandagavond loste de partij met wie er wanneer samengezeten zou worden. Om 10 uur bijt Wouter Beke (CD&V) de spits af, gevolgd door Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Bruno Tobback (SP.A). Na een middagpauze gaat De Wever in het Peristylium van het Vlaams Parlement rond de tafel met achtereenvolgens Wouter Van Besien (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en partijgenoot Ben Weyts.

Niet incontournable

Wie de onderhandelingen zal leiden, blijft een vraag, en De Wever liet al de hele dag verstaan dat de media niet op veel verklaringen moeten rekenen de komende dagen.

Vóór aanvang van het partijbureau erkende Geert Bourgeois dat zijn partij niet incontournable is voor de regeringsvorming. “Maar dit is een uitslag waar je niet naast kan kijken.' Ondervoorzitter Ben Weyts herhaalde dat de N-VA 'op alle niveaus zijn verantwoordelijkheid wil nemen'. Gents kopstuk Siegfried Bracke liet dan weer optekenen dat zijn partij 'creatief zal moeten nadenken'.