De federale politie heeft beelden verspreid van de dader van de dodelijke schietpartij in Brussel. Iedereen die de verdachte heeft gezien of over informatie beschikt, wordt gevraagd zich te melden. Intussen blijven de nationale en internationale reacties binnenstromen en blijven de genomen veiligheidsmaatregelen en het dreigingsniveau 4 behouden.

Er zijn beelden verspreid van de dader van de dodelijke schietpartij in het Joods Museum in Brussel. 'Naar aanleiding van de dodelijke agressie in de Miniemenstraat te Brussel op 24 mei jongstleden omstreeks 15u50 wordt iedereen die mogelijks de verdachte heeft gezien of over informatie beschikt over deze zaak, gevraagd het nummer 0800 30 300 te bellen', klinkt het zondagavond op de website van de federale politie. 'Anonimiteit wordt gewaarborgd.'

Volgens de politie heeft de dader een 'middelmatige lichaamsbouw', een 'atletisch voorkomen' en verplaatste hij zich soepel. 'Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorkant. Hij droeg lichtblauwe bovenkledij met een lichtkleurig logo ter hoogte van de linkerborst, een broek van donkere kleur en schoenen van donkere kleur met lichtkleurige zolen.Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak tevens met een lichtkleurig logo.

De man 'maakte gebruik van een schoudervuurwapen type Kalashnikov met uitklapbare kolf. Hij is te voet gevlucht in de Kandelarenstraat in de richting van de Hoogstraat te Brussel, in de Marollenwijk, waarna hij verdwenen is.'

Op de beelden is duidelijk te zien dat de dader goed voorbereid was, en dat het hele gebeuren snel voorbij was. Hij handelde alleen en na 20 seconden was hij binnen en buiten geweest. 'Wie kan helpen?', vraagt de federale politie.

Veiligheidsmaatregelen behouden

Twee van de vier slachtoffers van de schietpartij zijn Israëlische toeristen, zo maakte het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag al bekend. Daarnaast kwam ook een medewerker van het museum, een Française, om het leven. Een vierde Belgische medewerker is nog in kritieke toestand, zo klinkt het.

De genomen veiligheidsmaatregelen en het dreigingsniveau 4 blijven zondag intussen ook nog steeds behouden. Dat is beslist na het overleg van minister van Binnenlandse Zaken Joële Milquet (CDH) met de vertegenwoordigers van de Belgische joodse gemeenschap en met de voorzitter van het Europees Joods Congres, in aanwezigheid van OCAD, het Crisiscentrum en de federale politie op haar kabinet. Het gaat om maatregelen zowel voor de plaatsen met een fysieke aanwezigheid van personen van de joodse gemeenschap, alsook om joodse instellingen waar niet noodzakelijk personen aanwezig zijn, en dat voor het hele land. De joodse gemeenschap heeft wel de wens geuit om 'haar activiteiten gewoon voort te zetten zoals voorheen'.

'Antisemitisch karakter buiten kijf'

Nationale en internationale reacties bleven niet uit na de aanval. De Franse president François Hollande zei zondag in een telefonisch gesprek met premier Elio Di Rupo dat het 'antisemitisch karakter' van de schietpartij buiten kijf staat. 'Er is geen twijfel over het antisemitisch karakter van deze daad, een schietpartij in het Joods Museum in Brussel, met deze wil om te doden'.

Premier Di Rupo belde ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahou. 'Namens de Belgische regering drukte de premier zijn oprecht medeleven uit met de Israëlische bevolking', klonk het in een verklaring.

Ook paus Franciscus heeft in Tel Aviv zijn 'diep verdriet' uitgedrukt voor de slachtoffers van de schietpartij. Volgens de kerkleider mag er 'geen plaats zijn' voor antisemitisme. 'Mijn gedachten gaan naar hen die het leven gelaten hebben bij de aanval in Brussel. Ik vertrouw hun ziel aan God toe', stelde paus Franciscus tijdens een toespraak bij zijn aankomst in Israël. Het gaat om de laatste halte van zijn driedaagse reis door het Midden-Oosten.

Ook de Britse premier David Cameron heeft zijn medeleven betuigd. 'Samen met u veroordelen we deze vreselijke aanslag en we zullen met u samenwerken om dergelijke onverdraagzaamheid in heel Europa het hoofd te bieden', klonk het een brief aan zijn Belgische ambtgenoot Elio Di Rupo. 'Onze gedachten gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers.'

'Tragische gebeurtenissen als deze versterken alleen maar ons voornemen om met u en anderen samen te werken om zo’n schokkend extremistisch, discriminerend gedrag in Europa en elders in de wereld uit te roeien', zei de Britse buitenlandminister William Hague aan ambtgenoot Didier Reynders.

'Geen uitleg voor motief'

In een reactie spreekt de directie van het museum van 'een immense tragedie voor de instelling'. Het museum heeft zelf geen verklaring voor het motief van de dader, zo staat in een persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag werd verspreid.'Het is een echte schokgolf die ons zaterdag heeft getroffen', luidt het. 'In dit stadium hebben we nog geen informatie of uitleg voor de motieven van deze afschuwelijke daad. Het is een echte tragedie voor onze instelling, en nochtans was er niets die dit kon doen vermoeden'.

Het Joods Museum zegt dat zijn gedachten in de eerste plaats uitgaan naar het personeel, de bezoekers, de ouders en vrienden van de slachtoffers en naar de hele joodse gemeenschap. 'Het is een gevoel van droefenis en afschuw die ons overvalt. We hebben alle vertrouwen in justitie en politie dat zij de schuldige zullen vinden en een licht werpen op deze tragedie'.

Maandag is het museum gesloten, maar zonder tegenadvies zal het dinsdag om 12 uur opnieuw de deuren openen. 'Het personeel en de raad van bestuur zullen aanwezig zijn'.

Honderden mensen komen samen aan Justitiepaleis

Aan het Brusselse Justitiepaleis zijn zondagnamiddag enkele honderden mensen samengekomen om hun solidariteit uit te drukken aan de families van de slachtoffers. De actie was een initiatief van de Centre d'Action laïque (CAL), de Franstalige vleugel van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen.

Volgens de politie ging het om 500 à 1.000 mensen. Zij hielden één minuut stilte ter nagedachtenis van de dodelijke slachtoffers. Er werden ook kaarsen aangestoken. 'Met deze bijeenkomst willen we in de eerte plaats onze solidariteit uitdrukken tegenover de families van de slachtoffers en de joodse gemeenschap', zei Henri Gutman, ondervoorzitter van het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig